Wpis z mikrobloga

Dwie części Saints Row wyszły na Linuksa. Co ciekawe, nie wyszły (na razie?) na Maca, więc zaczynamy ich masakrować ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Kto wie, może Steam Machines faktycznie będzie konsolą, która zniszczy Linuksa i Windowsa
#linux
  • 27
@drwxr: Napływ oprogramowania robionego na kolanie przez producentów jak EA czy Adobe obniżą jakość Linuksa (jako dystrybucji GNU).

To coś jak Android - bardzo dobry system - no chyba, że wpierdzielisz gówniane programy, które działają w tle, wyświetlają reklamy i spamują. W mojej opinii taka sytuacja będzie.

Taką ciekawostką historyczną jest to, że to właśnie zabiło Atari i powoli zabija Windowsa (bardzo powoli :P).
@Ch-jogromPL: Ilość oprogramowania nie musi znaczyć jakości.
W ten sposób umarło Atari. Mieli konsolę z tak dużą ilością gier, że sprzedawcy za darmo dorzucali kilkanaście tytułów, by to jakoś opylić - I nie szło to.

Bo nie liczy się ilość, a jakość. Jakby LibreOffice zaorał MSOffice, a Gimp zaorał Photoshopa - to by nikt nie używał MSOffice i Photoshopa.
@fervi: nie ma szans, nie te czasy, teraz do gier liczy sie tylko windows z wszystkich systemow na pieca, do tego wszystko inne biurowe progsy typu lible, openoffice ssa po same kule officowi z microsoftu, taka smutna prawda
@Ch-jogromPL: Pewnie tak jest, że LO ssie - ale zauważ, że jakby nie ssało, to byś pewnie wyruchał kompa we wszystkie USBki, by móc używać produktu za free.

Bo nie liczy się ilość, a jakość.

A co do gier - W MOJEJ opinii PC jako platforma do grania zaczyna śmierdzieć producentom. Z jednej strony wiadomo - 60 FPS i tak dalej, a z drugiej piractwo, problemy techniczne, brak jakiejkolwiek unifikacji sprawia,
@fervi: piractwo to ich tam malo generalnie obchodzi, zwlaszcza teraz, gry sa wzglednie tanie,

dodatkowo po tym batmanie sporo sie nauczyli zeby nie wypuszczac gowna, bo klient zwroci zakup ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie ma szans zeby producenci gier porzucili pc, powod prosty = steam + wydajnosc jakby nie bylo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

problemy techniczne to jest tylko wylacznie ich wina ze
@Ch-jogromPL: Gry nigdy nie są tanie :P Z roku na rok drożeją. Co najwyżej szybko tanieją, ale to inna kwestia.

A Steam + Wydajność to tylko papka medialna. Rynek PC dalej jest bardzo duży, Steam dalej potężny, a wydajność ... też potężna. Tylko coś się zjechało po drodze i większość gier to porty z konsolówek, często z zrąbanym sterowaniem czy niską jakością.

Problemy techniczne jak najbardziej słuszne, ale wzięło się to
@fervi: ja korzystam z #osx i tak, windows tylko jak muszę (praca, zlecenia, jak jestem u siebie na wsi ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), linux jak chce jakieś rozwiązania techniczne typowo pod sieć. Do gier zawsze miałem konsole, na kompie gram tylko czasami w lola/hearthstona. Co nie znaczy, że nie grałem w gry na kompa. Ale generalnie tylko 'exclusivy'. Prawda jest taka, ze jezeli chcesz miec spokoj
@Ch-jogromPL: Jak można jakieś zastąpić rozwiązaniem innym to jest bardzo dobrze. Ale nie zawsze jest rozwiązanie inne, albo jest w pip drogie. Oni wiedzą, że są bezkonkurencyjni.

Ja tam wolę inne rozwiązanie - Linux jako główny system i emulatory + gry natywne (bo chyba już nic na Wine nie mam, ale ręki nie dam uciąć) do grania. Takie rozwiązanie w mojej opinii jest najlepsze, bo niezależne i uniwersalne.

Linuksa odpalę na
@Ch-jogromPL: Konsole są super, bo producenci na nich się skupiają. Większość gier jaka zostaje wydana na komputerach to porty z konsoli - często zrobione tak pospiesznie, że wyglądają tragicznie.

Dlatego uważam, że gaming na PC powoli umiera - nie wydaje się porządnych wersji, wydaje się gry jak najszybciej, by jak najwięcej zarobić, by zacząć robić kolejny pomysł, póki gra nie śmierdzi za mocno.
@fervi: a mi sie wydaje ze gejming na pc nigdy nie umrze, co jak co ale na kompach robia gry i potrzebuja jednak tej mocy, a niestety piece tej mocy maja w #!$%@?, dodatkowo o wiele szybciej wychodza nowe grafiki, procki itd, co za tym idzie co roku zwieksza sie jego wydajnosc i producenci moga #!$%@? hiper duper efekty ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i ten steam,
@Ch-jogromPL: Tylko gra musi się sprzedać jak najlepiej, więc musi iść na konsolę również. A więc w ostateczności wszystko wraca do korzeni.

Dalej są exclusive'y na komputery, ale z 10 lat temu to komputery były dominujące, dzisiaj chyba konsole (jeśli patrzymy na wyniki CDPR, który stwierdził, że koło 70% nabytych wersji wiedźmaka należy do konsolowców)
@Ch-jogromPL: I to może być jednym z powodu upadku PC. Ja wiem, gdybam - nie wiem co będzie w przyszłości. W mojej opinii stacjonarki zostaną "przerobione" w ultrabooki i tablety, ale to moja opinia. Każda sytuacja ma swoje plusy i minusy (na przykład upadek komputerów spowodowałby to, iż Microsoft straciłby pozycję monopolisty i nie mógłby dyktować producentom sprzętu jaki system może na komputerze pójść)
@Ch-jogromPL: Tu akurat się zgodzę, ale (zawsze jest jakieś ale :P) ta granica również się zaciera - kompa możesz wynajmować płacąc na przykład 60zł / msc (i mówimy tu o bardzo wydajnych maszynach) - czy 60zł / msc to dużo? Pewnie tak, ale oczywiście częściowo oszczędzamy to w prądzie (bo na przykład używamy tabletu, który tyle prądu nie żre) i ogólnej eksploatacji.

Niestety ta usługa nie istnieje już - ale OnLive.
@fervi: malo ludzi jeszcze o takim czyms wie, ale to wlasnie zmierza ku temu, ze nie bedzie sie juz nawet oplacalo kupowac hiper duper kompa za 4-5 tysiow, bedzie stykal, zwykly lapek, albo jakas stacjonarka za grosze zeby np porzadnie cos zrobic

mi sie wydaje ze w pewnym momencie, sprzet bedzie juz tak szybki, ze komp bedzie na zasadzie calkowicie zamknietej skrzynki jak w macach, 1 konfiguracja pod rozne wymagania, (grafika,
@fervi ciekawe jak z optymalizacją. Ogółem zawsze cieszę się, że tytuły AAA dostają porty na linuxa/maca bo po raz, że porterzy przyzwyczajają się do pisania pod platformę (nie oszukujmy się, jakość niektórych portów nie powala ale idzie to w dobrym kierunku) a dwa pokazuje, że udział pingwina mimo swojej maleńkości ma jednak jakieś znaczenie dla twórców. Najbardziej chyba jednak martwi rozdrobnienie jakie panuje w linuchu i w sumie cieszę się, że steam
@fervi: Znaczy już to bazowanie na ubuntu mi wisi, imo unity/gnome/xfce są najbardziej user-friendly. Najbardziej po prostu podoba mi się fakt, że mówią stop pajacowaniu i rozpływaniu się nad tym rozdrobnieniem i dopóki będą wszystko prowadzić na takiej zasadzie, jak to robią teraz typu udostępnianie narzędzi ułatwiających portowanie gier z DX'a do OpenGl'a, ładowanie w linucha kasy i udostępnianie tego co zrobili itp. to mają mój miecz ( ͡° ͜