Wpis z mikrobloga

Czy p--o fermentowane drożdżami dolnej fermentacji będzie różniło się jakoś w smaku od piwa fermentowanego jakimiś neutralnymi drożdżami górnej fermentacji w ok 16-17 stopniach (np. US-05)? Planuję zrobić pilsika ale nie mam warunków na dolną fermentację.
#piwowarstwo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Craft_Chief: Nie warzylem czegos takiego, ale wedlug mnie powinno byc w miare zblizone. Jesli bedzie dobrze przefermentowane to mozliwe, ze nie do odroznienia, chociaz wydae mi sie, ze trudno bedzie uzyskac na US-05 fajna, wytrawna slodowosc. Te drozdze sa od podkreslania chmielu.

Zadbaj o niska temperature fermentacji - US-05 dadza rade w 12*C na poczatku. Mozesz byc mniej odwazny i zaczac np od 14*C. Zrekompensuj to wieksza iloscia drozdzy.
  • Odpowiedz