Wpis z mikrobloga

#linux #deepin #radeon

Co by tu zrobić, jeżeli ekran ma rozdzielczość 1366x768, a system wykrywa 1024x768, na dodatek bez akceleracji sprzętowej.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że w Ubuntu na którym to Deepin jest oparty tych problemów nie ma. Coś tam ci Chińczycy przebudowali, a jak przebudowali to i zepsuli.
  • Odpowiedz
@qnebra: Lecisz na własnościowych czy otwartych sterownikach? Ja miałem identyczną sytuację z otwartymi, zamiast 1920x1080 maksymalną dostępną rozdzielczością była 1280x1024. Ktoś niby zalecał bawienie się w robienie profilów Xorga, wykrywanie ekranów ale olałem to i wróciłem do fglrxa.
  • Odpowiedz
@qnebra:
sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Polecam jeśli chcesz mieć zawsze najaktualniejsze i dobrze zoptymalizowane otwarte sterowniki. Szczególnie przy radeonie.
  • Odpowiedz
@nod37: już rozwiązana sprawa. Nie było zainstalowanego firmware do karty graficznej, a spodziewałem się, że już jest. Poza tym jak w laptopie możesz mieć przejściówkę pomiędzy GPU a wbudowanym ekranem?
  • Odpowiedz
@qnebra: spoko, nie napisałeś że to laptop a sam miałem taki problem, kupiłem inną przejściówkę która poprawnie wykrywa rozdzielczość monitora i śmiga ;)
  • Odpowiedz