Wpis z mikrobloga

Udało mi się trochę poprawić perspektywę i zniekształcenie obiektywu na zdjęciu tego rzekomego obrazu Beksińskiego, który wypłynął wczoraj. Następnie pokryłem go czarno-białym zdjęciem, które miał Dmochowski na swojej stronie. Muszę powiedzieć, że jeśli to podróbka (bo w przeciwieństwie do expertów spod tamtego wykopu, którzy nawet nie wiedzieli, że Beksiński taki obraz namalował i jest jego zdjęcie, ja nie potrafię rozpoznać Beksińskiego po "ruchu pędzla" i "kresce"...) - to naprawdę doskonała. Wszystkie szczegóły się pokrywają, a niektóre elementy ze zdjęcia wyklarowały swoją prawdziwą postać.

Niestety gif okrutnie niszczy jakość. Tutaj krycie ze skokiem co 20%: http://i.imgur.com/f6Hs39Y.jpg
#beksinski #malarstwo
Pobierz Goryptic - Udało mi się trochę poprawić perspektywę i zniekształcenie obiektywu na zd...
źródło: comment_nqcsiF3jbR9vAD1SCJAuBsMpHf6nHpWF.gif
  • 5
@JestemPsem: z Beksińskim to bardzo prawdopodobne. Za PRLu farby (i w ogóle wszelkie materiały malarskie, od pędzli, po płyte pilśniową) były bardzo trudno dostępne i w historii o Beksińskim wiele razy przewijają się znajomi załatwiający mu różne rzeczy zza granicy. W tamtych czasach obrazy Beksińskiego nie były warte fortuny.

Niestety, jak pisze autor tamtego wykopu:
@looongier:

Nie wiem czy zainteresowani to przeczytają, ale chciałbym podziękować wszystkim za błyskawiczną pomoc i