Wpis z mikrobloga

@Szarozielony: Nie zgadzam się z tym za czym ten marsz idzie i trochę smutno, że tylu jest ludzi popierających PiS w tym co robi. Ale do bólu dupy daleko. Mamy demokrację, można manifestować. Jeżeli dzieje się to pokojowo, to żaden problem.
@Szarozielony: No to rzeczywiście trudno ci się zorientować w obecnej sytuacji.

W Polsce demokracja jest i chyba nikt poważny nie mówi, że jest inaczej. Natomiast działania PiS godzą w praworządność i instytucję mającą strzec przestrzegania - Trybunał Konstytucyjny. W ten sposób oddala nas od demokracji. Nawet jeżeli PiS udałoby się dokonać swego w TK, to wciąż pewnie będzie można mówić o demokracji, bo to nie jest stan zerojedynkowy, że nagle przeskakuje
@BongoBong: "Demokracja - system rządów (reżim polityczny, ustrój polityczny) i forma sprawowania władzy, w których źródło władzy stanowi wola większości obywateli (sprawują oni rządy bezpośrednio lub za pośrednictwem przedstawicieli".
Nijak nie potrafię tu wcisnąć Trybunału Konstytucyjnego.
#trybunalkonstytucyjny
@Szarozielony: Demokracja to coś więcej niż krótka definicja ze słownika. Definicje w słownikach siłą rzeczy są skrótowe i nie uwzględniają całej specyfiki problemu. Wydawało mi się, że każdy to wie. Na przykład:

prawica

1. «partia polityczna lub organizacja o zachowawczym programie, opierająca się na takich wartościach jak wspólnota narodowa, rodzina i własność prywatna»

tutaj nie ma niczego o podatkach, nie ma o aborcji, nie ma o stosunku do homoseksualizmu.
@Szarozielony: Nie czuję się kompetentny by w tym miejscu i na potrzeby tej dyskusji samodzielnie konstruować pojęcie demokracji. Zresztą tu nie chodzi o definicję, bo demokracja jako ustrój jest tak złożona i może przybierać tak różne postaci, że na ten temat powstają książki. To jest bardzo złożone.

Chcąc być bardziej precyzyjnym powiem, że przez demokrację rozumiem demokrację liberalną. Myślę, że takie same intencje mają osoby mówiące o zagrożeniu dla demokracji, czy
@Szarozielony: Ktoś gdzieś wrzucał wyjaśnienia tego stanu rzeczy. Ja tego nie czytałem, może pojawi się tu ktoś kto nam to rozjaśni.

Kto i gdzie się wykręca? Staram się pisać możliwie konkretnie, nie najbardziej skrótowo, by nie uogólnić i nie pominąć czegoś istotnego.
@BongoBong: Nie, kolego - wyszło że próbujesz obronić tezę, wedle której odkażanie Trybunału z Platformy to zamach na demokrację, mimo że po prostu jak na razie nie jesteś w stanie i maskujesz to ilością tekstu.
@Szarozielony: przecież to co robi PiS to jest farsa, najpierw sztuczne odmawianie zaprzysiężenia bo Duda miał "wątpliwości"(wg. mnie jego umysl nie został jeszcze żadnymi wątpliwościami skazony), potem na szybko zaprzysiężenie 5 sędziów w tym prokuratora z PRL pod pretekstem nieznajomości orzeczenia trybunału, bo... Sejm PiSu nie wydrukował tego orzeczenia. Komedia.
Jakby PiS zaprzysiągł 3 i zgłosił dwóch swoich, to bym bił brawo, ale oni nie tylko odwolali 3 sędziów prawidłowo wybranych
@BongoBong: Ech... Chociaż jeden plus tego medialnego kwiku paniki. Niezależnie myślący Polacy nagle zrobili się bardzo praworządni.
@Nech: Taki mamy system, że partia, która ma większość w Sejmie i urząd prezydenta ma władzę absolutną. Jak byś postąpił gdybyś był Kaczyńskim?
@Szarozielony: nie ma władzy absolutnej, nie może zmienić konstytucji ani przeczyc trybunałowi konstytucyjnemu.
Jakbym był Jarkiem, dobralbym przede wszystkim odpowiednich ludzi, a nie najbliższych współpracowników, na kluczowe stanowiska, i przestalbym deptac wartości, których chce bronić.