Wpis z mikrobloga

Jak zmusić #ubuntu (#kubuntu, #kde z network managerem) do używania jednego połączenia do internetu, a drugiego do sieci lokalnej?
Padł mi wczoraj podstawowy dostęp do internetu, i przez kilka dni jestem zmuszony do używania internetu mobilnego. System pięknie się łączy z mobilnym hotspotem, ale nie używa tego połączenia do internetu. Żeby zaczął go używać, muszę wyłączyć połączenie kablowe (tym samym odpiąć się od sieci lokalnej).
Problem w tym, że w sieci lokalnej mam parę przydatnych urządzeń - serwer plików, drukarkę itp. Rozłączanie się raz z jedną raz z drugą siecią jest upierdliwe.
Jak pogodzić jedno z drugim?
#linux
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@singollo: Default gateway ustaw na adres hotspota, na interfejsie wireless. Na interfejsie eth nie ustawiaj w ogóle gatewaya (będzie trzeba wywalić ten co się sam doda przez dhcp) - route do sieci bezposrednio podłączonej i tak będzie z automatu. Oczywiście muszą być różne podsieci (adresacje) nadawane przez wifi i lan.
  • Odpowiedz
@singollo tak jak pisał @Seru, wywal default gateway z tej sieci (jeśli masz dhcp, mozesz albo ustawić na ten interface ręcznie adres, albo zrobić skrypt który Ci sie uruchomi po podniesieniu interface i usunie gateway)

pokaż swoje:

ip route show
po podniesieniu sieci i jednej i drugiej
  • Odpowiedz
obie sieci:

~$ ip route show
default via 192.168.1.1 dev eth0 proto static
192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.10 metric 1
192.168.43.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.43.214 metric 9
  • Odpowiedz
@marek22: Hmm... mam podobny checkbox "Użyj tylko dla zasobów w tym połączeniu", ale ten akurat mam odznaczony. Być może efekt jest podobny, i różni się jakimś niuansem - ale nie mam w tej chwili czasu tego badać :)
  • Odpowiedz