Wpis z mikrobloga

Zainspirowany ostatnim wykopem "Japoński nóż kuchenny "Chef"" postanowiłem nagrać możliwości mojego około 7 letniego noża.

Wiem że wypadł gorzej ale uważam ostateczny wynik na plus.


#noze #ostrze #ciekawostki #ciecie
Jertort - Zainspirowany ostatnim wykopem "Japoński nóż kuchenny "Chef"" postanowiłem ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jertort: naostrzyć to w taki sposób można nawet pokrywkę od słoika... :) Problemem jest trzymanie ostrości. Noże japońskie wykonane są z bardzo twardej i kruchej stali która trzyma ostrość bardzo długo, ale może wykruszyć się np. na kości kurczaka. Dlatego w kuchni japońskiej jest kilka rodzajów noży do różnych zastosowań. Nikt nożem typu yanagiba nie będzie rozbierać indyka, a nożem deba nikt nie będzie kroił ogórka do sushi.

Europejskie noże
  • Odpowiedz