Wpis z mikrobloga

#pytanie #pomocy

Mircy, ile może n-------ć szyja, jak się krzywo spało? Od wczoraj tak boli, że ledwo zasnąłem, nie idzie ruszyć głową. Da się to jakoś rozćwiczyć? Posmarowałem jakimś fastumem, który znalazłem pod ręką, ale nic to nie daje.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vieslav: to może w tym natłoku niemerytorycznych odpowiedzi wrzucę coś mądrego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

otóż doświadczasz bolesnego przykurczu któregoś z mięśni okolicy kręgosłupa. Możliwe, że w odcinku szyjnym, ale dość prawdopodobne, że może też to być między łopatkami w odcinku piersiowym. Sztywność karku to reakcja obronna na ból - organizm blokuje większa grupę mięśni, żeby nie naciągały mięśnia, który jest boleśnie usztywniony. Rozwiązania są co najmniej dwa (przynajmniej z mojego
lukasz_chala - @vieslav: to może w tym natłoku niemerytorycznych odpowiedzi wrzucę co...

źródło: comment_nFqWptJaCyxAk1MNOqk37nYfRQq6lRRj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@vieslav: polecam rozmasowywać dość długo, mimo bólu. Chodzi o wywołanie w danym punkcie miejscowego stanu zapalnego, który powoduje ocieplenie danej okolicy, niewielki obrzęk mięśnia i, co za tym idzie, jego rozluźnienie. Oprócz tego poszukaj sobie ćwiczeń na rozluźnienie odcinka szyjnego i okolicy międzyłopatkowej. Dla osób spędzających dużo czasu w pozycji siedzącej, szczególnie przed komputerem, a także za kółkiem, bóle w tej okolicy są drugimi obok problemów w odcinku lędźwiowym, najczęstszymi
  • Odpowiedz
@Sypu: do POZ, do POZ. SOR służy pacjentom, którzy niezwłocznie potrzebują pomocy aby przeżyć. @vieslav przesiedziałby na zielonym kilkanaście godzin w-------y i możliwe że by nie uzyskał tego na co liczył. Trochę szacunku dla systemu.
  • Odpowiedz
I jak siedzisz przed komputerem staraj sie nie pchać głowy do przodu, (w celu poprawienia jakości widzenia). Głowa w jednej linii z kręgosłupem :-)
  • Odpowiedz