Aktywne Wpisy
Mc_Gnoyek +2227
Mirki, proszę was o pomoc.
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale
Dziś, dosłownie półtorej godziny temu w parku jakiś człowiek podszedł do mnie i spryskał mnie ORAZ MOJE 5 MIESIĘCZNE DZIECKO gazem pieprzowym.
Akcja miała miejsce w parku na Kurdwanowie w Krakowie, ok. godz. 18:45.
Nie wiem tak naprawdę co zaszło, nie wiem czemu, nie umiem tego przetworzyć.
Monitoringu prawdopodobnie brak, policja kazała jechać na komisariat zgłosić, jeśli mi się chce.
Synek został zabrany karetką do szpitala ale
girldoma +489
Sekretem nie jest żaden nagrobek do piekarnika ("pizza stone" - chociaż zdecydowanie ułatwia pieczenie), ani super-duper-mozarella. Sekretem jest.
No więc porcja dla 2 osób, jakby ktoś był ciekawy to:
- 300g w/w mąki
- 160ml wody (może być pół na pół z piwem - musi być ciepła, ale nie gorąca, żeby drożdże wystartowały)
- płaska łyżeczka cukru
- 5g suchych drożdży "instant"
- szczypta lub osiem soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na wierzch robimy sos z pomidorów z puszki (wyciągamy same pomidory, blendujemy i gotowe - dodać oregano, sól, chilli czy co tam sobie chcemy do smaku... można dodać ketchupu, żeby zasłodzić, albo odgotować pomidory, jeżeli chcemy bardziej pomidorowe na wierzchu), mozarella i generalnie jak najmniej dodatków.
Wszystko mieszamy razem dobre 10-15 minut, można użyć jakiegoś malaksera, dzielimy na 2 lub 3 porcje w zależności od tego jak grube ciasto lubimy (3 super-cienkie, albo 2 umiarkowane). Ja lubię bardzo cienkie. Kładziemy pod wilgotną ścierką (żeby ciasto nie obeschło) na 1-1,5h do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik na max, ciasto z braku łopatki możemy wrzucić na zimną blachę (jak wam się uda, można wyrobić na stole i przerzucić prosto na gorącą blachę, albo kamień do pizzy w piekarniku, ale jak się wstawi razem z blachą to tragedii nie ma). 7-10 minut i powinno być gotowe.
Bon apetit.
#pizza #foodporn #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
@geuze: Im więcej glutenu tym lepsze ciasto. I kamień daje bardzo dużo.
@geuze: mi wychodzi lepsza
@VVelur: prawda. Wiem, że kamień daje, ale generalnie "to coś", ten charakterystyczny smak i konsystencja pizzy
@geuze: Gluten właśnie jest kluczowy w mące. Sprawia, że ciasto lepiej rośnie i lepiej się trzyma, jest wytrzymalsze i bardziej elastyczne. Wystarczy chociażby trochę filmików na yt pooglądać, mówią to praktycznie wszyscy.
Kamień skraca czas pieczenia. Więc Twoje zdanie jest nielogiczne.
@geuze: Hmmm, ale ja robię lepszą jak w pizzeri ( ͡º ͜ʖ͡º)
@geuze: Chociażby Tony Gemignani, ale co on tam może wiedzieć. A Twój link można sobie co najwyżej gdzieś wsadzić, bo Włosi pieką na mące 00, która ma koło ~12% (caputo 00).
Jeżeli dalej twierdzisz, że to jednak gluten (a nie sposób mielenia mąk włoskich, ich inna miałkość i absorbowanie wody) to wytłumacz dlaczego na mące chlebowej, która też ma bardzo wysoką ilość glutenu konsystencja ciasta wychodzi znacznie gorsza.