Wpis z mikrobloga

@matys210: Woda przewodzi ciepło o wiele lepiej niż powietrze, dlatego w wodzie mięso szybciej ogrzeje się od otoczenia (rozmrozi), nawet jeśli woda jest zimna. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę jak często jest wykorzystywane zjawisko we współczesnym świecie?
@matys210: Wg mnie lepiej w wodzie, tak mnie nauczyła mama, a mamę nauczyła babcia. Sam wychodzę z założenia że takich pokoleniowych rozwiązaniań się nie egzekwuje. Na talerzu, zanim Ci się w środku rozmrozi to brzegi już obeschną. Woda przecież jest neutralna, nie wpływa jakoś źle na mięso. Jeszcze lepiej jak "wyciągnie" jakieś syfy z mięcha.
@adinn: Jeśli rozmrażasz w woreczku/opakowaniu to nic ci nie obeschnie, woda żadnych syfów z mięsa nie wyciągnie. To że się szybciej rozmrozi to czysta fizyka. A takie ludowe mądrości przekazywane z pokolenia na pokolenie rzadko kiedy mają znamiona prawdy (mimo że tutaj akurat mają) :)