Wpis z mikrobloga

Hej Mirki i Mirabelki dziś kolejna odsłona naszego nowego cyklu #przyprawadnia. Dziś chcielibyśmy przybliżyć wam argentyńską mieszankę przypraw chimichurri. Jest to typowo argentyńska mieszanka używana głownie do doprawiania grilowanego mięsa. Po dodaniu do niej oliwy z oliwek zamienia się w rodzaj zielnego sosu którym smarujemy mięso.

Pochodzenie nazwy jest niejasne najbardziej popularna teoria mówi że jest to skrót od "Jimmy McCurry" czyli imienia i nazwiska Irlandczyka który podobno walczył w wojnie o niepodległość Argentyny w dziewiętnastym wieku i pierwszy przygotował sos. Inna teoria mówi że recepturę stworzyli Baskijscy osadnicy którzy przybyli na tereny Argentyny też w dziewiętnastym wieku. W Argentynie istnieje też teoria że przepis ten pochodzi od pasterzy wypasających krowy i opracowali go by poprawić smak wołowiny gdyż tylko mieli to do jedzenia.

Chimichurri ma pikantny mocny ziołowy aromat. Pasuje do każdego rodzaju mięsa czy to ciemnego czy białego. Wystarczy posmarować najlepiej grillowane mięso sosem i już nabiera ono charakterystycznego smaku. Świetnie też nadaje się do doprawiania steków. Tak jak nie ma jednego określonego składu chimichurri tak nie ma jakiś określonych przepisów na używanie chimichurri wystarczy posmarować nią mięso i gotowe. Jest to niezwykle łatwa w użyciu przyprawa.

W składnie chimichurri znajdziemy natkę pietruszki, oregano, liście kolendry, papryczki chili i cebule.

Nie będzie przepisu tym razem gdyż jak pisałem wyżej po przygotowaniu sosu wystarczy posmarować nim dowolne grilowane mięso i gotowe. Jest to najlepszy przepis moim zdaniem i do dziś tak właśnie używa się chimichurri w Argentynie.

Smacznego:)

#gotujzwykopem #przyprawy #gotowanie #ciekawostki #kuchnia
RoyalBrand - Hej Mirki i Mirabelki dziś kolejna odsłona naszego nowego cyklu #przypra...

źródło: comment_rmJFB6gE9URSco3dDJdJ8jVk2qWzLDv2.jpg

Pobierz
  • 6