Dziś w naszym cyklu #przyprawadnia chciałbym omówić tak przyprawę która zapewne gości na wielu polski stołach mianowicie cynamon. Cynamon jak powszechnie wiadomo to wysuszona kora cynamonowca. Początki używania cynamonu jako przyprawy sięgają czasów starożytnych. Jak większość przypraw w tamtym okresie był cenniejszy od złota i gościł na stołach jedynie elity. Pierwsze udokumentowane zapiski o nim pochodzą ze starożytnych Chin trzy tysiące lat przed naszą erą. Cynamon był też wykorzystywany w celach rytualnych na przykład w Egipcie był wykorzystywany do balsamowania zwłok. Zresztą pojawienie się cynamonu w Europie przypisuje się właśnie Egipcjanom. Co ciekawe Rzymianie trzymali cynamon laski w skarbcach razem z innymi kosztownościami. Od średniowiecza cynamon był przedmiotem wojen. Najpierw w średniowieczu handel nim kontrolowali weneccy kupcy by potem handel nim przejęli Portugalczycy po odkryciu przez Vasco da Game drogi do Indii. Wyprawy Portugalczyków masowo ruszały na Cejlon skąd pochodzi oryginalny cynamon popychane "gorączką cynamonową" która wybuchła w Europie. Cynamon miał wtedy wartość złota a z Cejlonu Portugalczycy 1505r sprowadzili go aż 11 ton.
Rodzajów cynamonowca jest około 250 rodzajów. Najlepszy cynamon otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego który jest najbardziej wonnym i aromantycznym gatunkiem który zresztą był używany jako pierwszy. Niestety w Polsce często dochodzi do fałszowania cynamonu cejlońskiego popularną kasją czyli korą cynamonowca wonnego który jest już rzadko importowany do europy zachodniej gdyż kasja zawiera dużo więcej szkodliwej kumaryny i ma od cynamonu cejlońskiego znacznie gorszy mniej słodki smak. Jak odróżnić cynamonom cejloński od kasji? Po pierwsze mają inny kształt ( zdjęcie w komentarzach) po drugie cynamon cejloński bardzo łatwo zetrzeć jest mięciutki i sam kruszy się w palcach natomiast kasja jest twarda i do jej starcia potrzebujemy tarki albo młynka. No i oczywiście różnią się smakiem:)
Co do smaków z którymi dobrze łączy się cynamon to są to: smak kawy, czekolady, dyni, słodkich ziemniaków, tapioki, sosów piwnych. Podobno też nieźle łączy się ze smakiem drobiu. Pasuje też do wszelkich bułeczek deserów czy ciast.
Smacznego
Rodzajów cynamonowca jest około 250 rodzajów. Najlepszy cynamon otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego który jest najbardziej wonnym i aromantycznym gatunkiem który zresztą był używany jako pierwszy. Niestety w Polsce często dochodzi do fałszowania cynamonu cejlońskiego popularną kasją czyli korą cynamonowca wonnego który jest już rzadko importowany do europy zachodniej gdyż kasja zawiera dużo więcej szkodliwej kumaryny i ma od cynamonu cejlońskiego znacznie gorszy mniej słodki smak. Jak odróżnić cynamonom cejloński od kasji? Po pierwsze mają inny kształt ( zdjęcie w komentarzach) po drugie cynamon cejloński bardzo łatwo zetrzeć jest mięciutki i sam kruszy się w palcach natomiast kasja jest twarda i do jej starcia potrzebujemy tarki albo młynka. No i oczywiście różnią się smakiem:)
Co do smaków z którymi dobrze łączy się cynamon to są to: smak kawy, czekolady, dyni, słodkich ziemniaków, tapioki, sosów piwnych. Podobno też nieźle łączy się ze smakiem drobiu. Pasuje też do wszelkich bułeczek deserów czy ciast.
Smacznego
Wież mi że dużo osób nie przypala przypraw specjalnie tyko przez przypadek. Na przykład dodaje je przed rozpoczęciem smażenia czegoś.