Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś sposób/apka aby na #android dało się pisać SMSy z polskimi znakami dłuższe niż 70 znaków?
Strasznie mnie to irytuje, że po wpisaniu choćby jednego polskiego znaku limit spada ze 160 od razu na 69.

Zarówno protokół SMS jaki i kodowanie znaków samo w sobie takich #!$%@? ograniczeń nie ma, tym bardziej, że wielokrotnie z innych telefonów wysyłałem SMSy z polskimi znakami liczące do 140 znaków. Wiem, że jest to kwestia kodowania UTF-8 vs UTF-16. Ale pytanie czy to da się jakoś ogarnąć na androidzie, aby było normalnie i dawało wpisać więcej znaków nim podzieli SMSa?
  • 12
@drathvader: Szukałem. Jedyne co jest to wyłączenie w ogóle 'support SMS special accent characters' co powoduje, że polskich znaków nie da się wpisać w ogóle (pewno usztywnia kodowanie do czystego ASCII).
@a_v3ng3r: Napisz do 60-letniej mamy, która nie ma nawet smartfona na whatsappie. Powodzenia.

To poniżej to nie do Ciebie ale ogólny wyraz frustracji.
W komórkach są SMSy od samego niemal ich początku. Czemu to #!$%@? musi być takie trudne, aby tego nie #!$%@?ć? Kamery 20Mpix, ekrany FHD i inne #!$%@?-muje, a normalnie SMSa już napisać nie można. Jak mnie to #!$%@?. Dziś pierwszy telefon z androidem zacząłem używać i go chyba
@szpongiel: nie wiedziałem, że o relacje z mamą chodzi.

Co do reszty to nowe technologie przejmują stery, już nie długo (w przyszłym roku) telefony zaczną korzystać z wirtualnych kart sim, a sms/połączenia zostają wyparte przez szybkie komunikatory i video rozmowy :) takie życie
ale nie wiem jak mogłaby się nazywać.

A ja wiem, "aplikacja do SMS", aż dziwne że czegoś takiego brak w telefonie komórkowym, prawda?

Zwykle po prostu ustawiam czyste ASCII.

Ale wtedy polskich znaków nie wyślesz w ogóle? Na poprzednim smartfonie, Nokii N9 (system Meego, zajebisty, ubity przez Microsoft po przejęciu Nokii, niech mu ziemia lekką będzie) to było normalne. Można było wybrać kodowanie: ascii (160), full (czyli tnie do 70) oraz reduced
@szpongiel: Że N9 była zajebista to nie musisz mi tłumaczyć, do tej pory leży przy moim łóżku jako budzik/zegar ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie też mi brakowało normalnego kodowania znaków po przesiadce z MeeGo na Andka. Dziwne, że w systemie, który zdominował rynek brakuje tak podstawowej opcji, ale machnąłem na to ręką.

@a_v3ng3r: Chodzi o kontakty z różnymi ludźmi. Po prostu SMSy obsługuje każdy telefon, a whatsappa mają niektórzy. Mnie się nie chce wpierw dzwonić i pytać, ej stary masz whatsappa? No i niektórych mogę nie pytać, wiem że nie mają, bo są starsi albo mają w dupie nowinki. Sam fakt, że potrzebuję wielu apek do tego samego też mnie irytuje. Facebook messenger, linkedin, whatsapp, smsy, i kto wie co jeszcze. Każda z
@drathvader: No ja się właśnie dziś przesiadam z N9 na HTC A9. I zaraz się chyba zawrócę, choć N9 już umiera.
W każdym razie możesz sobie wyobrazić moją frustrację. Tego ekranu z feedem newsów też mi brakuje, myślałem, że HTC Highlights będzie podobne ale to jest gówno w porównaniu z - bardzo przecież prostą - koncepcją news feeda w N9, gdzie sobie mogłem w jednej liście ładnie wyświetlić wydarzenia z kalendarza,
Ano jest ale ich pierwszy tel, który nawet rozważałem, już w momencie wyjścia dwa lata temu, dupy nie urywał, a teraz to jest zabytek. Wciąż z nadzieją sprawdzam, czy nie ogłoszą nowego ale niestety nie robią tego.
Nie mogłem już dłużej czekać :/