Wpis z mikrobloga

@bialawitz @piciek. Problem następujący, a nie wiem, czy to konkretnie do fizjo. Gdy stałem na prostej lewej nodze i się schylałem, czułem kłucie/ból/mrowienie w lewej pięcie. Nie mogłem się schylić przez jakiś czas dobrze, musiałem kucać, oszczędzałem nogę przy schylaniu. Trenuję siłowo, gram w piłkę + rower. Zaczęło się po imprezie Halloween, nie uderzyłem się, nic nie zbiłem itp.

Od tamtego czasu na siłowni 3x w tygodniu rozciągam dwugłowy uda, czworogłowe
@Prox: Jeżeli uważa, że to problem powięziowy to masaż tkanek głębokich załatwi sprawę. Chociaż ja uważam, że to może być rwa kulszowa (jeżeli czujesz promieniujący ból od dolej częsci pleców lub pośladka do pięty). Na siłowni robisz martwy ciąg? pilnujesz techniki? masz prace gdzie musisz się często schylać? jak dużo siedzisz wciągu dnia?
@Dimonn: Robię MC (klasyczny i na prostych nogach), technika poprawna, praca siedząca (odbijam to na siłowni, rowerze, piłce nożnej, spacerach/marszach). Na 100% nie rwa kulszowa, poza tym nic mi nie jest (prócz lekko skróconego mięśnia lędźwiowo-biodrowego, ale po rozciąganiach jest o 90% lepiej z nim).

Ciekawostką jest fakt, że jak macam się przy kostce w lewej nodze (od strony wew.) to czasem trafiam na punkt, kiedy od kostki do pięty przechodzi
@Prox: Być może masz przeciążoną podeszwę stopy mam tu na myśli rościęgno podeszwowe więzadła i inne struktury utrzymujace wysklepienie stopy. Kiedy się pochylasz albo zginasz palce własnie, naciągasz te struktury i jeżeli jest coś z nimi nie tak beda dawały znać o sobie
@Dimonn: Tak, ale ja to odczuwam tylko przy pochylonej pozycji i zgiętym kolanie, z całą stopą na ziemi. Mogę normalnie robić łyski, grać w piłkę, biegać itp. Ale nie zrobię mc na prostych nogach, bo wtedy boli...
UPDATE dla Google'owiczów

Okazało się, że miałem wysunięty lekko dysk (i ogólnie dyskopatia L5/S1). Dysk uciskał na nerw wzdłuż biodra, przez piszczel, aż po piętę. Ustało po zmianie obuwia to raz. Dwa - dobry kręgarz, który nastawi co trzeba, odpowiednie wzorce ruchowe, wzmacnianie pleców i brzucha. Polecam też zarzucić miech terapii FA Flex Core, Animal Flex czy czymś podobnym. Centralizuje ból w plecach, cofa z nóg.
@Prox: Twój Update jest bardzo przydatny (3. wynik w google). Możesz powiedzieć jak udało Ci się zdiagnozować przyczynę? RTG kręgosłupa + wizyta ortopedy?
@michal7: RTG nic nie wykazał za bardzo, trzeba cisnąć o rezonans magnetyczny. Tam wszystko wyjdzie. Generalnie ortopeda da Ci skierowanie na RTG, które raczej nie wykaże nic, więc da skierowanie na rezonans.