Wpis z mikrobloga

Czy suplementy w rodzaju "Sesji" faktycznie działają i pomagają w nauce? Różnią się czymś od energetyka, polecacie jakieś konkretne?

Problemów z samym nauczeniem się generalnie nie mam, gorzej, co wynika z lenistwa, jest ze skupieniem i dlatego myślę czy się czasem dodatkowo czymś nie wspomóc żeby szybciej poszło.

#studia #studbaza #sesja #medycyna #farmakologia
  • 22
  • Odpowiedz
Nie wiem czy ma to jakiś większy wpływ na naukę bo mi się i tak uczyć nie chciało ╮(), ale generalnie faktycznie człowiek się po tym czuje dość rozbudzony i jest trochę więcej energii. Brałam właśnie "sesje"
@krolikbartek
  • Odpowiedz
  • 0
@krolikbartek: pseudoefedryna z kofeiną, będziesz latać. Tylko nie przesadzaj, żeby sobie krwotoku z nosa nie zrobić, nie pij alko i nie nadużywaj, bo szybko wyrabia się tolerancja.
  • Odpowiedz
@krolikbartek: Mnie nosi po 2-3 zalaniach yerba mate. Działa lepiej niż kofeina, bo nie powoduje problemów ze skupieniem. Takich suplementów to nie biorę, bo kofeina ma na mnie mizerny wpływ, a np po taurynie mnie łeb tylko boli.

@cofko: Jakie działanie ma w tym wypadku pseudoefedryna? Myślałem, że to jest przeciwbólowe, bo ładują to też do Ibuprom Zatoki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Voyt17: rozszerzenie naczyn krwionośnych (stosowana przy alergiach i katarze, ładnie hamuje cieknącą wydzieline z nosa), dodatkowo pobudzenie.

Jak chcesz brac to kup bez ibuprofenu, np. Sudafed lub Cirrus, jedna lub dwie dawki (120-240 mg) z puszką redbulla starczy.

Oczywiście jeśli nie masz problemów z ciśnieniem, układem krwionośnym ani jaskry.
  • Odpowiedz
@krolikbartek: Po pierwsze wyłącz telefon i usuń konto w ramach ogarnięcia prokrastynacji, zaaplikuj 8h snu na dobre zapamiętywanie i wspomagaj się kawą / herbatą na motywację do nauki. A jak już tak bardzo chcesz jakieś farmaceutyki to ginko na lepsze ukrwienie łepetyny.
  • Odpowiedz
  • 0
@cofko: Przecież przy katarze dąży się chyba do obkurczenia, a nie rozszerzenia, naczyń krwionośnych (za pomocą np. ksylometazoliny)? A sama psedoefedryna z tego co znalazłem w necie też nie działa po prostu tak, że rozszerza naczynia krwionośne?
  • Odpowiedz
@cofko: Nie chcę się niczym szprycować, z ciekawości pytałem. Od energetyków stronię, bo nie czuję się po nich pobudzony, jedynie serducho mi przyspiesza, łeb mnie boli, a jak chcę zasnąć to nie mogę, natomiast ciągle jestem zamulony. Ostatnio za to zrobiłem sobie na 10 godzin zajęć bez przerwy litr yerba mate i sobie popijałem, dzięki temu w miarę ogarniałem co się dzieje i jeszcze mi potem starczyło sił na imprezę
  • Odpowiedz
@krolikbartek: Nie warto, bo nie pomoże. Ogólnie jest tak, że 99% suplementów to ściema i nie warto tego kupować, bo one nie muszą mieć udowodnionego działania, czy nawet składu.
A co do twojego problemu to sytuacja wygląda jeszcze gorzej, bo nie tylko nie ma żadnego suplementu, ale także nie ma żadnego leku, który miały dowiedzione poprawę funkcji poznawczych u zdrowej osoby. Więc nie ma czegoś co poskutkuje, że będzie "szybciej
  • Odpowiedz