Wpis z mikrobloga

@sabertool: dzisiaj jak robiłem to się załamałem, tak głęboko zawirusowany, że przerywał klawiature podczas bootowania, nie szło wsadzić żadnej płyty, dopiero live cd, sudo fdisk -d /sda pomogło :D

jest mozilla, jest flash, jest writer, jest cos do pdfów

mamełe się uczy skilla, podoba jej się póki co
  • Odpowiedz
@dynamiczny_dziad: ja to robię starszym członkom rodziny od lat.
najpierw jest trochę telefonów, ale potem coraz mniej.
a najważniejsza zaleta - komp będzie chodził tak samo szybko dopóki nie zdechnie ze starości.
  • Odpowiedz
@sabertool: przeciwnie, to bardzo dobry pomysł. rodzice i dziadkowie zwykle i tak nie wychodzą poza przeglądarkę. na win i tak używali chroma czy FF, więc im naprawdę wszystko jedno. do tego wrzucasz skype, jak trzeba to pidgina, na koniec team viewer - i problemy się kończą.
  • Odpowiedz
@frytex2: no moja mamełe sobie pity ściąga spotify (ale pokazałem jej webówke) potem ściągała toolbary tylko kilka i na flasha się nacieła. ale pity raz na rok może u mnie zrobić :) a jak zainstalowała aktualizacje do 10 to wszystkie sterowniki się posypały, nie dało się nic zrobić na tym komputerze już zupełnie
  • Odpowiedz
@dynamiczny_dziad: szybko się przyzwyczai. jakie środowisko? ja wrzucałem minta, ale ostatnio jak komp spadł dziadkowi to wrzuciłem na innego lapa lubuntu bo szybciej wstaje. i ma mniej opcji konfiguracji, co nie jest wadą, bo dziadek i tak praktycznie nie wychodzi poza chrome.
ale zrobiłem też jedną złą rzecz: ustawiłem wykop jako stronę startową. na dodatek zakładając konto, żeby ustawić tryb nocny. za to spalę się w piekle. o włączeniu tagu
  • Odpowiedz
@frytex2: na razie Mint, u mnie na laptopie chodzi on troche szybciej niz na stacjonarce, chodz konfiguracja podobna, może to rodzaj partycji, moze to wiek dysku. bo procesor, ramy takie same, a karta grafiki w pc jest zewnętrzna
  • Odpowiedz
@dynamiczny_dziad: używałem minta od czasu jak ubuntu wprowadziło ten nowy interfejs, który mi się nie podobał. po drodze próbowałem wrzucać mu desktopy xfce i lxde ale nie widziałem lekkości i przyspieszenia. dopiero teraz, przy wymianie dysku, zainstalowałem czyste lubuntu, i to jest po prostu petarda.
  • Odpowiedz