Wpis z mikrobloga

@m3nt0r13: patrzysz na programistów jak na bogów.. co tym myslisz że co oni mogą sobie ulepszyć w życiu? To kuce które nie mają życia albo korposzczurki i cieszą się że dostaną 1000ojro za taką pracę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@m3nt0r13: W szarym, codziennym życiu jakoś jeszcze nie wyszedłem poza kilkadziesiąt linijek basha/pythona, które mają zrobić coś megaskompliowanego już zaraz.
Jakoś nie mam tyle samozaparcia, by dłubać coś dłużej :P
@m3nt0r13:
- program do witania, przypominania o świętach i wydarzeniach (windows / android)
- tworzenie kopii zapasowych z linuxa na windowsa, z przełączanymi katalogami
- kalendarzyk spożytych posiłków (android, dietetyk wymagał notatnika ;)
- śledzenie wydatków na auto, prognozowanie rachunków za prąd, gaz, wodę (windows)
- automatyczne wyłączania komputera na doprogramowywanych warunkach
- podgląd kilku monitorów z jednego okna (gdy drugim jest na przykład TV w drugim pokoju)

W drodze:
-
@m3nt0r13:

po co

wszystkie programy ktore powinny byc juz sa :)
a jesli nie ma to znaczy ze nie umiesz googlac albo cie nie stac
natomiast duzy soft ktorego nie ma bedzie tworzony przez wieloosobowe grupy w top corpo

dzis mozna wszystko a wiekszosc tanio, problem to sprzedac to i nie wydac na PR 90% kasy na projekt
Mirki z pod tagu #programowanie powiedzcie proszę do czego używacie swoich umiejętności w normalnym szarym codziennym życiu.? Tzn np piszecie sobie jakieś apki czy coś jakieś swoje rozwiązania. Nie wiem jak to ująć. Czy programujecir tylko zawodowo czy może w życiu codziennym wam to się do czegoś przydaje. Prosze o jakieś przykłady. #pytanie

@m3nt0r13: Ostatnio w życiu codziennym zajmuję się dalej kodem z pracy, bo się boję że w 40 godzin
a pewno nie ma jeszcze wszystkiego

@morsisko: Przykład oprogramowania, którego jeszcze nie ma, a przydałoby mi się: skrypt bramki proxy tzn. strony internetowej pozwalającej na przeglądanie innych stron ze zmienionym IP obsługujący nie tylko HTML/CSS, ale także pełny JavaScript (w tym XMLHttpRequest). Prawdopodobnie używając node.js udałoby się sporo osiągnąć, ale nie mam na to czasu.