Wpis z mikrobloga

#linux #archlinux czy VA-API i VDPAU to coś co należy wybrać albo-albo, czy powinno się mieć lub można mieć dwa na raz?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Djuna: Raczej albo albo. Niektóre karty obsługuja VAAPI, niektóre VDPAU (Vaapi chyba Intel i AMD)
Niektóre odtwarzacze same sprawdzają co masz i odpowiedni syf włączają
  • Odpowiedz
@fervi: no tak sądziłem, że np. mogą być dwie ustalone, ale zadziała ta którą wspiera apliakcja ale np. na Wiki jest coś takiego: export LIBVADRIVERNAME=vdpau - jak wuł jest napisane "vdpau", a to instrukcja włączenia VA-API... i nie wiem już sam co ja włączyłem robią tak:
export VDPAU-DRIVER=nvidia
export LIBVA-DRIVER-NAME=vdpau (minusy to podkreślenia)
A na dodatek nie wiem czy nie powinienem wpisać nvidia-ck skoro używam tego
  • Odpowiedz
@Djuna: zarówno VAAPI, jak i VDPAU, to dekodery. Na raz używa się tylko jednego dekodera na plik. Można mieć zainstalowane aplikacje, które umieją korzystać z obu (np. mpv) i korzystają sobie z tego, który akurat lepiej pasuje (nie wszystkie formaty można odtwarzać dowolnym z nich). Dalej, VAAPI może korzystać pod spodem z VDPAU — tamta linijka, co Cię tak dziwi, to właśnie mu każe robić.

Moduł kernela w którym są
  • Odpowiedz
@Djuna: To jest tak, że to są dwie alternatywne metody sprzętowego dekodowania wideo:

vdpau: api wprowadzone i forsowane przez nvidię
vaapi: api forsowane przez intela, z którego korzystają również sterowniki amd

Teoretycznie można obecnie na każdym sprzęcie korzystać z dowolnej z tych dwóch metod, ale najlepiej stosować ten standard, który jest "macierzysty" dla twojego sprzętu. To, że możliwe jest wykorzystanie np. vdpau na intelu wynika z tego, że stworzone zostały
  • Odpowiedz