Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wyjaśnić czemu ateiści chodzą na groby? Przecież wg nich leży tam jedynie kawałek węgla i wapnia (bo tlen, wodór i inne pierwiastki w większości się ulotniły lub weszły w reakcję z glebą - trumna nie jest na tyle szczelna). Bo mama każe? Równie dobrze mogą powspominać zmarłych oglądając album ze zdjęciami. WTF?
#kosciol #ateizm #gimboateizm #wtf #rehash
  • 138
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może mi ktoś wyjaśnić czemu ateiści chodzą na groby?

@Bethesda_sucks: Mnie ojciec dał znicz i wręcz powiedział, żebym poszedł, żeby rodzina widziała.
A ja nie znałem dziadka, a babki, jak umierała, to się w sumie bałem (miałem może 6 lat).
  • Odpowiedz
Bo procz religii, którą negują, jest jeszcze tradycja i obyczaj wynikajacy z takiej a nie innej kultury. To równie ważny powód. To ze jest się ateistą nie oznacza negacji obyczajów.
  • Odpowiedz
@Bethesda_sucks: tu chodzi o pamięć o osobie, która na cmentarzu spoczywa. Nie o religie, bo to akurat nie ma nic wspólnego z tym dniem. To tak jakby zapytać po co ateista bierze udział w pogrzebie np. swojego ojca, skoro i tak nie wierzy.
  • Odpowiedz
Może mi ktoś wyjaśnić czemu ateiści chodzą na groby?

@Bethesda_sucks: Dokładnie w tym samym celu, co wierzący - zapalić symboliczną świeczkę. Różnica polega tylko na tym, że katolik (o ile zna dogmaty swojej religii) myśli, że zwłoki kiedyś zmartwychwstaną, a ateista, że ulegną dekompozycji. Proste?
  • Odpowiedz
@Bethesda_sucks: ja idę po to żeby nie wysłuchiwać p---------a i darcia ryja jaki to ja jestem przeklęty i opętany przez szatana a potem nie musieć znosić mszczenia się i złośliwości. Serio, nie mam na to siły ani ochoty. I w chuju mam pamięć czy szacunek albo to, czy na moim grobie ktoś położy świeczkę (mogą moje truchło rzucić psom) - po prostu dla świętego spokoju.
  • Odpowiedz
@Bethesda_sucks: A po co na groby chodza osoby wierzace?
Przecież leży tam jedynie kawałek węgla i wapnia (bo tlen, wodór i inne pierwiastki w większości się ulotniły lub weszły w reakcję z glebą - trumna nie jest na tyle szczelna).

Przeciez dusza nie lezy w grobie. Rownie dobrze mogli by sie pomodlic w domu albo pojsc do kosciola.
  • Odpowiedz