Wpis z mikrobloga

@goras: z ISAPu art. 30
1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29
ust. 3 i 4:
3) budowa ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót
budowlanych polegających na instalowaniu:
a) krat na budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, użyteczności
publicznej i zamieszkania zbiorowego oraz obiektach wpisanych do
rejestru zabytków,
b) urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych,
c) (uchylona);

( )
@pss8888: ale nikt sąsiadowi nie broni korzystać z JEGO nieruchomości.

Ale to że sąsiad chce korzystać z nieruchomości OPa to jest w porządku?

Załóżmy że ty masz jedno jabłko i ja jedno. Każdy z nas może z nim robić co chce. Ale nagle ty wysuwasz żądanie bym ci przekazał pół jabłka bo jedno ci nie wystarczy do zrobienia szarlotki, i ja jestem tym złym bo ci nie chcę go dać?
@list86: Niestety, ale tak jest. Jeśli nie została wyodrębniona służebność pod drogi to albo OP albo jeden z sąsiadów będzie musiał udostępnić kawałek swojej działki na dojazd.
Obaj mamy po jabłku, ale uniemożliwiasz mi swobodny dostęp do niego więc zmuszasz mnie do przejścia Ci po palcach stóp
@whitewolfik: Podaj jak możesz dokładną lokalizację na tym portalu http://geoportal.gov.pl/
@whitewolfik: Będziesz miał sprawę sądowa o drogę konieczną. Pamiętaj o dwóch projektach trasy na koszt wnioskodawcy, o które może wnosić każda strona w sprawie (to zależy od danego sadu). Czyli przekonaj sąsiadów, aby dali swoje propozycje. Do tego ważnym argumentem dla sądu jest fakt, że działka sąsiada powstała z podziału jej i działki nr 1. Możesz skontaktować się z biegłym sądowym - geodetą z twojej okolicy i zapytać jak wyglądają tego
@whitewolfik:

Oni płacili niecałe 10 bo nie było drogi a właściciel to pijak.

Nie żebym się śmiał ze sprawy, ale to zdanie jak z filmu Barei :D

Niestety sam wójt mnie oszukał bo kupił taniej i obiecał, że odda mi inną działkę w zamian za resztę pola. Metr za metr. Miały się tym sposobem skończyć podobne problemy w przyszłości. Działkę tą jednak okazyjnie sprzedał innym ludziom.

Nie miałeś na to żadnego