Wpis z mikrobloga

Kto ostatnio trzaska domki i krzaczki jak oszalały?

Kto zaczyna już powoli świrować i widzieć chińskie znaki w grafitti, różnych symbolach itp.?

Kto jak dobrze pójdzie, to za jakis rok, dwa będzie juz nieźle gadał po Chińsku i wprowadzi się do Państwa Środka na jakiś czas, żeby szlifować język w kontakcie z native'ami?

Od kogo będziecie wtedy kupować dywany na #aliexpress? #pdk

Życzcie mi powodzenia i wytrwałości w nauce, zwłaszcza ze uczę się sam

#chiny #wyzwanieduolingo #jezyki
CzolgoStopowicz - Kto ostatnio trzaska domki i krzaczki jak oszalały?

SPOILER

Kto z...

źródło: comment_XJqaAiUnV8Y9Cm6JdU8PIXaZndOzrhm6.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
@Mysiunia_: 'jestem uwięziony w chińskiej fabryce dywanów. Muszę pracować 18 godzin dziennie. Do jedzenia dostaję tylko ryż i wodę. Jeśli znajdziesz ta wiadomość pomóż mi, proszę'
@kiszczak: Polecam stronę yoyochinese.com sam korzystam, mają od groma materiałów wideo, audio, pdfów. Pierwsze kilkanaście lekcji jest z darmo, starcza na ~2-3 tygodnie nauki. Polecam pooglądać i zobaczyć czy przypadną do gustu.
  • Odpowiedz
@kiszczak: no i oczywiście pierwsza rzecz, której się uczysz to PinYin (na yoyochinese jest tabela gdzie można odsłuchać każdy dzwięk w każdym z 4 tonów- jest genialna i baaardzo pomaga! ) . Czyli fonetyczny sposób zapisu dzwieków w chińskim. dzięki temu będziesz wiedział jak poprawnie wmawiać to czego się uczysz, więc będziesz uczył się poprawnego chińskiego. No i zapoznaj się z tonami. W chińskim (mandaryńskim) są cztery. Na youtube jest
  • Odpowiedz
@Mysiunia_: @CzolgoStopowicz: no dobrze, powiem Wam dokładnie:

Co 04 \"Więc r_ft f 4 Radeka jesteś brzydka - Lit 0415, można by powiedzieć chiński ng -1 powiedziałbym góra Chiński również tekst i IF5 Ying powiedział Lando l H-indolu można mówić chińskich i krwi pakiety? fr jest OAPI ludzi ?. er Ift Polski Okręg 10 hi Zi łuk? 7TIt \"hi Mi Chiny, Chin i Chińczyków jest wysoka sok zbędne IT
  • Odpowiedz
@CzolgoStopowicz: Możliwe, ale wiesz, nie przykładałem się specjalnie. Jako, żę rozpoznawanie obrazu jest w aplikacji na telefon, to po prostu na szybko pstryknąłem zdjęcie ekranowi komputera. W lepszej jakości i zrobione na spokojnie (a najlepiej na żywo z oryginału a nie ze zdjęcia krzywego zdjęcia z ekranu) mogło by dać znacznie lepsze rezultaty.
  • Odpowiedz
@g3ko: trzeba też uwzględnić, że moja wizja znaków czasami odbiega od "przyjętej konwencji" :P Czyli zwyczajnie błędnie piszę pewnie niektóre znaki. Wysłałem to foto do Chin i pewnie jak w Chinach wstanie nowy dzień to dostane feedback gdzie są błędy w gramatyce i w znakach, będę wiedział nad czym popracować
  • Odpowiedz
Kto jak dobrze pójdzie, to za jakis rok, dwa będzie juz nieźle gadał po Chińsku i wprowadzi się do Państwa Środka na jakiś czas, żeby szlifować język w kontakcie z native'ami?

@CzolgoStopowicz: Mhm, kazdy tak mowi :) A potem po 2 latach codziennej nauki po 6-7 godzin nagle sobie uswiadamiasz, ze w sumie nic nie umiesz. Zycze ci powodzenia, ale zeby dobrze ogarniac chinski to trzeba z 4-5 lat po
  • Odpowiedz