Wpis z mikrobloga

Panowie i Panie tutaj mamy błąd na poziomie 1-2 pkt procentowe.
exit polls nie wlicza wyników z zagranicy.

Uprawnionych do głosowania jest około 30mln polaków.
frekwencja 51%
0,1 % które brakuje Korwinowi tj. (ilość uprawionych do głosowania * frekwencja * brakujący % głosów => (30000000*50%*0,1%) = 15.000 głosów

@Korwin-Mikke @miriam-shaded
#wybory #polityka #zobaczyciewewtorek

Wg mnie Korwin wchodzi do parlamentu na 75%.
wliczając dokładność pomiarową ; błędy pomiarowe i nierównomierny rozkład głosów Polska/zagranica, wliczając również ilości głosów.

Podsumowując : Jeżeli miałbym się zakładać, to przy obecnych danych jakie mamy postawiłbym na opcję :
Partia Korwin wchodzi do sejmu.
  • 20
Statystki nie oszukasz : )

Napisałem jak mi wychodzą oszacowania.

@jaskiniowiec88: Twoje obliczenia są błędne, bo nawet jeśli na terenie kraju Korwin dostanie 4.9%, to głosy zza granicy nie tylko powiększą jego pulę, ale także pulę całościową. Te 4.9% szacuje wynik na terenie kraju, czyli w ten sposób możesz uzyskać liczbę oddanych głosów BEZ wliczania uprawnionych wyborców poza granicami kraju, jeśli chcesz ich dodać.

Prawidłowa droga to: obliczyć liczbę głosów oddanych
bo nawet jeśli na terenie kraju Korwin dostanie 4.9%

@wolodia: Błędne masz założenia.
Badanie exit pollos jest obarczone błędem pomiarowym ok. 2 pkt procentowe. w związku z czym mówimy tutaj o przedziale <6,9 ; 2,9> dla poziomu istotności alfa 0,01 nie wliczając danych wpływających znacząco na badaną partię.

I umówmy się :
30000000*50%*0,1% => 15.000 głosów

40 tys brakujących głosów wyszło Ci z błędnego założenia, przyjąłeś za prawdziwe wyniki wyborów z
Nieobciążona żadnymi wynikami z zagranicy, które stanowią wg szacunków ~3,3 pkt procentowych liczebności całej populacji.

@jaskiniowiec88: 3.3% populacji czy uprawnionych do głosowania?

A jak wiemy ~80% wyników z zagranicy będą przypisanych do PiS; Kukiz; Korwin - czyli 800.000 podzielone pomiędzy te dwie partie.

@jaskiniowiec88: Skąd ty wziąłeś 800 tysięcy tutaj?