Wpis z mikrobloga

#nocnazmiana #sysadmin #linux #pytaniedoeksperta

Jaki NAS w cenie do 500zł bez dysków (lub z dyskami w analogicznej cenie po orientacyjnym odliczeniu dysków).
Co musi mieć: podział na konta, Time Machine, łączenie dyskami cloud pokroju dropboxa, obsługa torrenta, serwer iTunes, serwer GIT, DLNA z transkodowaniem. Najlepiej 2 slotowy, ale ze względu na budżet 1 slotowy również mile widziany.

Tak żeby to chodziło bez problemów, bo jak patrze po specyfikacjach to nie jestem do końca pewny czy taki 800mhz/500mb uciągnie transkodowanie+TM+GIT+Torrent. Rozwiązanie ma być bardziej out-of-box, nie chce kompilować jąder ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adiqq: Sam ostatnio stałem przed identycznym problemem i po dłuższych poszukiwaniach wybrałem QNAP TS-212P. Spełnia wszystkie Twoje wymagania, u mnie chodzi już jakiś czas i nie mogę narzekać na wydajność. U mnie chodzi m.in.: time machine, torrent, dlna + transkodowanie, radius, serwer iTunes, połączone cloudy (dropbox, google drive i onedrive). Wszystkie pozostałe rzeczy także są dostępne (a nawet i więcej - w postaci sklepu z aplikacjami przypominającego np. App Store).
  • Odpowiedz
@kinky: interesująca propozycja, CPU dobre, tylko ten RAM trochę mnie straszy czy uciągnie jak jednocześnie poleci transkodowanie, torrent, itunes, git, tm

Myślałem nad nsa325 v2 ale nie wiem jak to tam wygląda co do konfiguracji, orientujesz się może?
  • Odpowiedz
@kinky: kupiony ts-212p, w tej cenie nic lepszego nie dorwę a do wyższej półki przeskok cenowy jest bardzo duży. dzięki za pomoc cumple ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
QNAP TS-212P

@adiqq: transkodowanie na tym to zart :) Tam jest SoC na rdzeniu ARMv5

Pomysl nad plyta mini-ITX z cpu amd am1 + obudowa i jakis maly zasilacz. Wyjdzie troche wiecej ale mozliwosci ogromne!
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Slon: myślałem nad tym ale wychodzi sporo więcej + większy pobór prądu + więcej j-----a sie z konfiguracją a ja szukałem czegoś bardziej out-of-box
  • Odpowiedz