Wpis z mikrobloga

Marsjanin
W końcu byłem w kinie na marsjaninie. Bardzo fajny film, choć niestety nieco nudnawy. Przepiękne marsjańskie widoki, obraz nieprzyjaznego świata, sporo akcji iście z macgyvera, trzymające w napięciu manewry kosmiczne no i taśma klejąca, bez niej nie przetrwasz w kosmosie :)

Bardzo podobało mi się ukazanie jak trudne i skomplikowane jest nawigowanie statkiem w przestrzeni kosmicznej. To nie jest takie chop siup jak latanie samolotami w atmosferze ziemskiej, a wiele osób uważa że niewiele się od tego różni... Szkoda, że pominięto problem promieniowania kosmicznego. Nie mam pojęcia jak załoga statku i sam Mark się przed nim chronił. Skafander nic tu nie da. Wszyscy powinni wrócić na ziemię z nowotworami jeżeli by w ogóle dożyli powrotu.
#film #marsjanin #themartian
dzangyl - Marsjanin
W końcu byłem w kinie na marsjaninie. Bardzo fajny film, choć ni...

źródło: comment_ol42D1hpoFf6MigVHOs66JG3fDqoTdyK.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marek_antoniusz: O co ci chodzi? Film fajny, momentami nudnawy, nie widzę tutaj żadnej sprzeczności.
@LOLWTF: za dużo farta? Za dużo zbiegów okoliczności? No to poczytaj sobie o apollo 13, albo obejrzyj film. Życie niejednokrotnie pisze scenariusze jak z filmu, w które nigdy byś nie uwierzył.
  • Odpowiedz
@LOLWTF: Ty jakbyś robił marsjanina to w pierwszych 5 minutach byś zabił głownego bohatera a przez resztę filmu zmusiłbyś widza do rozmyślania co poszło nie tak i czyja to była wina.
  • Odpowiedz
@LOLWTF: W książce do Pathfindera jechał kilka czy kilkanaście dni; ten statek służący do wyniesienia na orbitę był zostawiony wcześniej i miał służyć następnej misji Ares, bo afar tworzył paliwo za pomocą jakichś reakcji chemicznych, których przeprowadzenie trwało bardzo długo; rakieta Chińczyków była normalną rakietą, była po prostu gotowa i miała służyć do wyniesienia sondy badawczej, która była tajnym projektem; a ta plandeka, którą łatał stację, była afair tym samym
  • Odpowiedz