Wpis z mikrobloga

@dyszka:

Żywiec Saison to p--o warzone w stylu belgijski Ale, z wykorzystaniem francuskich drożdży górnej fermentacji oraz czterech rodzajów słodu: dwóch jęczmiennych oraz pszenicznego i wiedeńskiego. Fermentowane jest tradycyjnie w otwartych kadziach, a dodatek skórki z gorzkiej pomarańczy nadaje mu wyjątkowy rześki aromat.
  • Odpowiedz
@dyszka: Saison to ogólnie p--o belgijskie górnej fermentacji, które często zawiera słody pszeniczne, żytnie i inne, jest jasne, dodaje się przyprawy np. pieprz, skórki cytrusów, posiada aromat przyprawowy pochodzący od drożdży, jest jasne i wysoko odfermentowane. Dobra propozycja na lato.
  • Odpowiedz
@tylkoniechori: Nie jest źle. W sensie nadal badziew porównując do rzemieślniczych, ale z drugiej strony w porównaniu do ich typowych koncerniaków to spory progres. Idealne p--o dla ludzi których nie interesuje aż tak bardzo smak piwa, ale też nie chcą pić typowego bezsmakowego piwa koncernowego. Tutaj mamy p--o które ma jakikolwiek smak. Więc ogólnie plus dla żywca. Ale jak wspominałem - nadal to p--o dla "prawie wszystkich", czyli by nie
  • Odpowiedz
@Sartana: wypilem tylko jednego, nie pamietam na tyle dokladnie zeby ci to wylozyc, ale jest dobrze - nie jest taki slodki jak sie moze wydawać. kosztuje mniej wiecej tyle samo co białe/bock/marcowe, tańszy od APA
  • Odpowiedz
@thrawn41: jeśli czujesz smak drożdży przy końcu, to spróbuj wypić go ze szkła nalewając w ten sposób, że gdy już zostanie 1/4 w butelce zmieszaj je w butelce i dopiero zlej do końca. Drożdże wtedy rozejdą się równomiernie ;)
  • Odpowiedz