Wpis z mikrobloga

Uważajcie na mBank. Byłem dzisiaj w centrum handlowym: 4 kasy zablokowane, bo płatność kartą odrzuca, a zakupów na całą taśmę... Później tankuję na przysklepowej stacji - 2 (spośród 3 otwartych) kas zablokowane, bo kierowcom odrzuca płatność kartą i nie mają jak zapłacić za wlane paliwo. Panna (5/10) mówi, że ze śląska, żadnej rodziny w pobliżu i nie ma jak teraz zapłacić za paliwo. Blokada i paraliż, bo nie ma gotówki. Każdemu oferowałem informacje i pomoc, bo też byłem takim naiwnym klientem i zdążyłem się nauczyć, że kasa to tylko fizyczna rzecz, ew. banknot w ręku. Karty i bajery płatnicze, to tylko cyferki na wyświetlaczu, które da się łatwo podmienić (jak się okazuje po back-end mBanku czy innych prywatnych instytucji finansowych).

Dlatego polecam trzymać rezerwę gotówkową na takie przypadki, hajs dywersyfikować pomiędzy kontami (najlepiej różnej narodowości - mBank jest niemiecki) i kontrolnie sprawdzać historię operacji na rachunkach.

Informowali o pracach serwisowych, ale tylko o ograniczających dostęp przez Internet/mLinia/SMS. Tymczasem nie działają płatności kartą, w ogóle nie ma wglądu do stanu rachunków i żadnej - podkreślę: ŻADNEJ operacji nie można wykonać - od płatności kartą, poprzez wypłatę z bankomatu czy zastrzeżenia karty w przypadku kradzieży. 3 dni? Serio!? @mBank: Może weźcie 3x więcej informatyków, to Wam zrobią w 1 dzień albo podzielcie te prace na takie pory, że będzie można po ludzku zapłacić kartą w sobotni wieczór czy popołudnie...

Wybaczcie, ale od banku wymagam stałego dostępu do środków. Coraz więcej osób nie nosi gotówki i płaci tylko kartą i teraz ma idealny przykład, jak się na tym wychodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#banki #finanse #mbank #pieniadze
Pobierz Tino - Uważajcie na mBank. Byłem dzisiaj w centrum handlowym: 4 kasy zablokowane, bo ...
źródło: comment_J9gBAMnaELiLPYMB1EdAt4mCZ8IzGkqY.jpg
  • 19
@Tino: Kupowałem ubraniówkę za 350 pln chciałem zapłacić kartą mbanku, nie ma możliwości, młoda dziewczyna za kasą patrzyła na mnie jak na obwiesia co to przyszedł zrobić zakupy a na koncie 0, coś tam bełkotałem o jakiejś migracji multibanku do mbanku, co nie zrobiło na sklepowej wrażenia, dobrze, że w porę sobie przypomniałem, że na wszelki wypadek wypłacę 500 na tak zwane "w" lub "czarną godzinę", przydały się. ( ͡°
Fart taki, że gotówka leży w szufladzie, ale na co dzień operuję praktycznie tylko kartą, to bym przez weekend głodem przymarł.

@mRzielony: Weekend pół biedy - teraz w Grecji miałeś przykład: limit jakichkolwiek wypłat powyżej €60 z karty. Państwowy limit. I co?
@Tino:

Może weźcie 3x więcej informatyków, to Wam zrobią w 1 dzień albo podzielcie te prace na takie pory, że będzie można po ludzku zapłacić kartą w sobotni wieczór czy popołudnie...

Myślisz, że programiści COBOLu rosną na drzewie?
@mRzielony: Śmichy, hichy... ale tak nie jest? Kto teraz trzyma kasę w skarpecie? Wszyscy w bankach. Wyobraź sobie, że bank Cię blokuje (to zwykła prywatna firma na ew. regulacjach prawnych danego kraju) - zamykają dostęp do środków, konta, karty. Prosta rzecz - 70 lat wstecz masz wojnę, w jednej chwili niemiecki rząd zamyka polskim obywatelom dostęp do ich pieniędzy.
@Tino: olaboga zjedz pieroga, #!$%@?, raz się przydarzyło i wielkie halo. Od razu uważac, bank zmieniać, a najlepiej to świnię skarbonkę na smyczy wyprowadzać do sklepu...
@Arveit: Hipotetycznie & realnie:
1. Imigranci.
2. Wygrywa opozycja, PL ich nie chce przyjąć.
3. Niemcy: hurrr durrr, przyjmować moich imigrantów.
4. Polska: NIE.
5. Media szaleją: PL-DE zgrzyt.
6. DE: brać imigrantów albo problem.
7. PL: niezaproszonym dziękujemy.
8. DE: sankcje, lobbing, dyplomacja, Polska przyjmować imigrantów.
9. PL: nie bierzem.
10. PL-DE - napięcie dyplomatyczne.
11. EU (DE): PL nie może być takim członkiem UE.
12. EU: PL, dziękuję za
@shusty:
@kompocki: informowali o pracach które wpłyną na przelewy i dotstep do kont. Niedostepnosc kart mogła wystąpić ale od 5 do 8:30. Wiec ludzie sie nie przygotowali bo mieli mieć dostęp do wlasnej kasy a przerwy mialy być chwilowe rano. W praktyce nie działa wszystko i stąd moim zdaniem uzasadnione #!$%@? klientów.