2 sezony temu zrobiłem nalewkę z czerwonej porzeczki - rewelacja sezon temu smorodinówkę - przedobrzyłem ( ͡°ʖ̯͡°) oraz wiśniówkę - może być dziś będę butelkował nalewkę malinową i takie pytanie czy gdybym małpeczkę malinowej 100ml przenaczył na #rozdajo to byliby chętni?
@Impresjonista: Będzie nawet dobra, lepiej użyć jakiegoś konkretnego alkoholu np. bimbru sosnowego, chociaż nie wiem czy by pasował do malinówki. Możesz kiedyś spróbować zrobić pigwówkę na tymże bimbrze, jest fenomenalna do powolnego picia.
@Impresjonista: Nie mam wyższego lvlu, po prostu dziadek mojego przyjaciela robi dobre alkohole. Nie wiem jak się go robi, poszukaj w necie. Można na pewno kupić od jakiejś osoby prywatnej. W okolicy na pewno kogoś takiego masz.
@Impresjonista: Możesz sam sobie zrobić. "Bimber sosnowy" powstanie poprzez fermentacje syropu na młodych pędach sosny. Zebrane pędy zasypujesz cukrem, czekasz aż zrobi się z tego syrop i rozcieńczasz wodą do uzyskania ok. 24 BLG (zmierzysz to cukromierzem, dostępny za ~20zł w każdym OBI, LM itp). Dodajesz do tego drożdże (np. Bayanus G-995, to samo stoisko). Po kilku dniach fermentacji- na rury. Do destylacji takich rzeczy potrzebujesz sprzętu typu pot-still. Obecnie
No ale nie plusujcie, bo nie będzie #rozdajo - nie mam możliwości weryfikacji wieku a jeszcze ktoś mnie sprzeda za jakiś paragraf alkohol nieletnim czy cuś.
2 sezony temu zrobiłem nalewkę z czerwonej porzeczki - rewelacja
sezon temu smorodinówkę - przedobrzyłem ( ͡° ʖ̯ ͡°) oraz wiśniówkę - może być
dziś będę butelkował nalewkę malinową i takie pytanie czy gdybym małpeczkę malinowej 100ml przenaczył na #rozdajo to byliby chętni?
Komentarz usunięty przez autora
Robiłem pierwszy raz i chcę sprawdzić czy dobrze
Nie no jeśli jakaś metoda się znajdzie na odseparowanie gimbów to spoko.