Wpis z mikrobloga

Mirki, pomocy.
Visual Studio przy budowaniu projektu nie widzi definicji funkcji z innego projektu.

LNK2019: Unresolved external symbol

- plik jest zaincludowany
- dodana jest referencja do tego projektu
- funkcje są w namespace'ie, operator zasięgu jest
- próbowałem nawet załączyć plik .cpp bezpośrednio do tego projektu
- próbowałem też podać plik .obj dla linkera i załączyć ścieżkę do tego pliku w opcjach projektu

wszystko wydaje się git a nie działa. jakieś możliwe rozwiązania na szybko? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#programowanie #informatyka #visualstudio #cpp #kiciochpyta #pytanie
  • 8
próbowałem też podać plik .obj dla linkera i załączyć ścieżkę do tego pliku w opcjach projektu

@zimny_stolec: należy dodać do linkera, ale odpowiednio i uwaga pliki *.a nie są w 100% przenośne pomiędzy kompilatorami!
@zimny_stolec: jesteś pewien, że masz dodać libki w rozszerzeniem *.a a nie *.lib ?

Ten błąd może być spowodowany jeszcze:
1. Brakiem dyrektywy preprocesora który może importować całkowicie inną funkcję. Przeglądnij *.h w którym znajduje się funkcja i sprawdź #ifdefy
2. Inny runtime importowanej biblioteki i inny w kompilowanym projekcie

Jeśli próbujesz załadować funkcję bezpośrednio z kodu a nie biblioteki to dołącz do projektu plik *.cpp
Brakiem dyrektywy preprocesora który może importować całkowicie inną funkcję. Przeglądnij *.h w którym znajduje się funkcja i sprawdź #ifdefy

sprawdzałem, mam #pragma once w każdym nagłówkowym

Inny runtime importowanej biblioteki i inny w kompilowanym projekcie

co znaczy "inny runtime"?

Jeśli próbujesz załadować funkcję bezpośrednio z kodu a nie biblioteki to dołącz do projektu plik *.cpp

załączyłem plik z definicjami tych funkcji do projektu ale nie pomogło ._.