Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie #python - jest jakikolwiek sens cisnąć i kopać się z postgresql jeżeli mam do dyspozycji sqlite3? Ile ja się natrudziłem z nadawaniem uprawnień w konsoli, żeby móc stworzyć i modyfikować pojedynczą bazę danych, to ja nawet nie. A sqlite3 działa i działa sprawnie, tylko naczytałem się gdzieś, jakie to postgre jest lepsze - spróbowałem samemu i wcale nie jestem pewien.
  • 9
jest jakikolwiek sens cisnąć i kopać się z postgresql

@Existanza: Tak, jeśli zależy Ci na:
- separacji bazy od systemu;
- wielodostępie;
- niezależnym utrzymaniu;
- klastrowaniu;
- użyciu niezależnych narzędzi administracyjnych lub analizy danych;

Nie używam #sqlite ale domyślam się, że każda z tych kwestii jest albo mniej rozbudowana niż w Postgresql albo w ogóle niedostępna.
@Existanza: SQLite jest jak motorower - mały silnik, może jeździć tym nawet gimnazjalista, zimą zamarzniesz, ale wciśnie się wszędzie, jest tani w utrzymaniu i nie potrzebuje pełnowymiarowego miejsca parkingowego.
PostgreSQL jest jak luksusowy sedan z V6 - nie ominiesz nim korka, nie wniesiesz na balkon, do parkowania wypada mieć miejsce parkingowe, trzeba do niego lać dużo benzyny i oleju, do naprawy musisz się uczyć na mechanika, ale ma dziesiątki zalet których
@gofr: IMHO całkiem dobre porównanie - SQLite jest małe, lekkie, proste i mocno ograniczone.
Z kolei PostgreSQL ma pełno zaawansowanych funkcji (XML, JSON, podłączenie do innego systemu, replikacja, sharding) i skomplikowanych uprawnień, ale jest znacznie cięższy, znacznie większy (SQLite jest malutkie), wymaga dość skomplikowanej konfiguracji, administratora, środowiska pozwalającego na ustawienie lokalnego serwera i połączenie się do niego.
@nnogi: @MiKeyCo: jak wskazuje artykuł do którego został link podany powyżej. Sqlite próbuje rozwiązać inne problemy więc wrzucanie analogii PostgreSQL jest troszkę na wyrost. Wg mnie należałoby poinformować @Existanza czym różni się dokładnie sqlite od systemów rdbms w pierwszej kolejności. Może poprzez podanie namiarów na artykuły które wyjaśniają pewne zagadnienia.