#sad #prawo #kiciochpyta Mircy zostałem wezwany jako świadek w rozprawie karnej. Czy jest możliwość nie stawienia się (ponownego xD) na rozprawie, bez nałożenia kary? Wcześniej napisałem usprawiedliwienie że mam daleko, pracuję i potrzebowałbym conajmniej 2 dni wolnego bla bla... Macie jakieś doświadczenia? Wyznaczą ponowny termin czy dojebią karą?
@kierowcakumbajna: zawiadomienie - nie musisz się stawiać wezwanie - stawiennictwo obowiązkowe, przy nie stawieniu się zazwyczaj kara grzywny ok. 500zł, albo nawet jak się ktoś uprze, a Twoje zeznania mają mieć jakieś znaczenie, przymusowe doprowadzenie (przy możliwości wcześniejszego zatrzymania na czas nie przekraczający 24h)
@stekelenburg2: ooo, przesłuchanie w miejscu zamieszkania byłoby super (。◕‿‿◕。) tyle tylko że siusiaczkom z sądu napisałem o tym we wcześniejszym usprawiedliwieniu i to olali i wyznaczyli znów daleko pod granicą (⌐▀̯͡ʖ▀). Zadzwonić i powiedzieć że chciałbym tu gdzie teraz mieszkam? @qba111: nie mam papierka przy sobie ale stawiam na to że to było wezwanie (
Mircy zostałem wezwany jako świadek w rozprawie karnej. Czy jest możliwość nie stawienia się (ponownego xD) na rozprawie, bez nałożenia kary? Wcześniej napisałem usprawiedliwienie że mam daleko, pracuję i potrzebowałbym conajmniej 2 dni wolnego bla bla... Macie jakieś doświadczenia? Wyznaczą ponowny termin czy dojebią karą?
wezwanie - stawiennictwo obowiązkowe, przy nie stawieniu się zazwyczaj kara grzywny ok. 500zł, albo nawet jak się ktoś uprze, a Twoje zeznania mają mieć jakieś znaczenie, przymusowe doprowadzenie (przy możliwości wcześniejszego zatrzymania na czas nie przekraczający 24h)
@qba111: nie mam papierka przy sobie ale stawiam na to że to było wezwanie (