Wpis z mikrobloga

@Hankete: podlaczysz jakimkolwiek wezykiem i opaskami uciskowmi. ale 160zl to imo bardzo duzo. ja bym sie zorientował po ile chodzą rurki miedziane. są tak miekkie że okręcisz je sobie w rekach.
coś jak wyżej właśnie.
  • Odpowiedz
@Hankete: Mam chyba taką samą chłodnicę. Podłączam ją wężykiem silikonowym (cybant na chłodnicy i końcówka odpowiadająca końcówce z prysznica). Odprowadzenie też wężykiem silikonowym. Moim zdaniem warto wydać te pieniądze.
  • Odpowiedz
@Hankete: tu masz wątek na forum o samodzielnym jej wykonaniu http://www.piwo.org/topic/7169-chlodnica-zanurzeniowa-zrob-to-sam/, ja zamiast opasek uciskowych i połączeń miedź - rurka silikonowa zrobiłem po prostu końcówkę z gwintem na normalną słuchawke od prysznica którą mi przylutował znajomy, jak pisałem takie coś zrobi ci piwko każdy kto sie zna na hydraulice lub chłodnictwie, a później w użyciu jest dużo mniej zabawy z zaciskami i jest to dużo prostsze i bardziej niezawodne niż
  • Odpowiedz
@Hankete: ja nie mam mozliwosci w wynajmowanym mieszkaniu podlaczyc sie do kranow ani rurek to wykorzystalem prawo grawitacji i klade na ziemi wiadro z chlodnica, zatykam umywalke i ustawiam maly strumien, zanurzam wężyk,a druga koncowke do prysznica i daje rade, 20-30 min i schlodzone
  • Odpowiedz
@orcen92: twarda czy miękka to tylko kwestia średnicy przeowdu, po pierwszym użyciu i tak ci się zacznie utlenia c i będzie łapała śniedź jak każda inna, stop praktycznie w każdym przypadku poza specjalnymi zamówieniami jest ten sam. Skoro ludzie na codzień piją wode z miedzianych instalacji to tobie zanurzenie jej na max 30 min. też raczej nie zaszkodzi ;). Grunt to dobrze ją przed użyciem wyczyścić i oszuszać po, żeby
  • Odpowiedz
@moon_bluebird: nie jest kwestia średnicy. Rurki do instalacji sanitarnych są twarde jak cholera, w ręce się tego nie wygnie. Rurek ,,miękkich'' nie widziałem osobiście, ale wujek który oprócz bycia piwowarem jest z zawodu monterem mówi, że różnica pomiędzy nimi jest ogromna.
Nie chodzi mi o szkodliwość samej miedzi, tylko o ew. dodatki i technologię produkcji tych rurek miękkich, których do instalacji sanitarnych się nie stosuje - nie mają atestów spożywczych,
  • Odpowiedz
@orcen92: możesz mieć po części racje, tak czy owak po pierwszym użyciu tworzy ci się film ze skarmelizowanych cukrów z brzeczki który izoluje częściowo przy kolejnych użyciach w jakimś tam stopniu. Poza tym patrząc na to ile czasu brzeczka jest wystawiona na działanie tej miedzi to już chyba możemy sobie darować dalszą dysputę na temat jej szkodliwości ;). W przypadku komercyjnych browarów stosuje się faktycznie nie miedź tylko mosiądz (większa
  • Odpowiedz