Wpis z mikrobloga

Domowa nalewka orzechowa
o właściwościach regeneracyjnych


Nalewka orzechowa to prawdziwie męski trunek o mocy ok 45%. Charakteryzuje ją ciemnobrązowa barwa oraz przyjemny gorzko-orzechowy smak. Cudownie reguluje trawienie po sytej, przaśniej biesiadzie.

Składniki na 1 l :
- 7 sztuk orzechów włoskich - najlepiej w fazie mlecznej dojrzałości. Faza ta następuje w momencie, gdy całe orzechy (łącznie z zieloną skórką) z łatwością dają się kroić nożem. W dodatku sam orzech jest jeszcze częściowo w postaci mleczka lub galaretowatej białej masy.
- 1 litr alkoholu - najlepiej 45%
- 250 gram miodu wielokwiatowego
- od 4 do 5 goździków
- kawałek kory cynamonu

Przepis:
Orzechy kroimy na drobne kawałki, dodajemy goździki oraz cynamon i zalewamy alkoholem. Tak przygotowany napój powinien leżakować miesiąca czasu.

Odsączamy płyn. Orzechy, które odsączyliśmy zalewamy miodem i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Co kilka dni należy intensywnie wstrząsnąć powstałą miksturą. Nie wylewamy odsączonego płynu.

Po 30 dniach należy połączyć syrop z orzechów z odsączonym płynem i przelać do butelek. Pamiętajmy, aby odsączyć orzechy. W przeciwnym wypadku nalewka będzie miała zbyt gorzki smak.

Przygotowana w ten sposób orzechówka najlepiej smakuje po 3 miesiącach dojrzewania.

#browin #nalewka #a-----l #pijzwykopem #poradyeksperta
Browin - Domowa nalewka orzechowa 
o właściwościach regeneracyjnych

Nalewka orzec...

źródło: comment_ghT9O90BYkdzeaHFWQ8Oj9PQDTDuX4fp.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach