Wpis z mikrobloga

Domowe wino białe gronowe - lekkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg białych winogron
- 1,5 kg cukru
- 1,3 L wody
- drożdże stołowe
- 2 g pożywki
- pektoenzym

Przepis:
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy pektoenzym pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 2 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.

Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia, dokwaszenia.


Wołamy @dhMichu, bo to na specjalne zamówienie było. Tylko pamiętaj, że ty masz Subaru ( ͡ ͜ʖ ͡)

I jeszcze zapraszamy tutaj, bo fajne rzeczy rozdają!

#browin #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino
Pobierz Browin - Domowe wino białe gronowe - lekkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg bi...
źródło: comment_6I8OgmoEyJ6eFoIHk3cWw6UBHvYnWSgT.jpg
  • 19