Wpis z mikrobloga

Mirki pomoże ktoś? Mam Box'a Acer 340H, on jest bez grafiki. Narazie stoi na nim system na linuxie z softwarowym RAID5, chce zrobić z tego domowy serwer do backupowania materiałów, udostepniania muzyki w domu i filmów. Ma ktoś propozycje co na tym i jak zainstalować bez karty graficznej?
Zastanawiałęm się nad FreeNAS ale odpuszczam bo freebsd a go w ogole nie znam, teraz myślę nad OMV ale nadal nie mam pomysłu jak to zainstalować.

Płyta ma wbudowaną pamięć flash na system 250MB ale to chyba za mało, koleś podpowiada żeby na dyskach zrobić partcje osobna na system i niech raid ją dubluje a system najlepiej zeby szedl do ramdysku.

ta o to wygląda:

#nas #serwery #dlna #linux #systemyoperacyjne #informatyka #niewiemjaktootagowac
Pobierz
źródło: comment_1Vxtv1adRFozCq7K2fbXDfS8TW5yqOww.jpg
  • 42
@ctrl_alt_del: Bo się zastanawiałem jak chcesz system wgrać xD
Ja bym wgrał Debiana i skonfigurował Sambę jako PDC. Każdy ma swoje dane na Sambie - w tym filmy i muzykę, a przy okazji jest przyrostowy backup
@fervi: gdzieś na zagranicznych forach czytałem żeby wyjąć dyski, wsadzić jeden nie używany a na nim wcześniej system zainstalowany i wtedy kombinować przez ssh żeby to przekopiować na maszynę.
@ctrl_alt_del: Jak tam wpierdzielisz Debiana to mogę myśleć o pomocy. W mojej opinii Samba (skonfigurowana) rozwiąże wszystko, ale zwykle miałem nawet gównianą kartę graficzną, więc mogłem pracować, a nie przekładać dyski :D
@fervi: teraz póki co tam jest jakaś mini dystrybucja i odpala, samba działa, widze udziały na każdym kompie. Ale chciałbym to od nowa zainstalować, jakiegoś debiana żeby nie kompilować z paczek tylko używać do tego narzędzi. Wydaje mi się że instalacja OMV by mi wszystko rozwiązała bo większość potrzebnych paczek już jest tam zainstalowanych, a teraz mam tylko sambe i nic wiecej nie moge zrobic.
@ctrl_alt_del: zwykle jak masz dostęp do biosa możesz włączyć boot przez kartę sieciową, i jest kolejka bootowania: dysk twardy, cdrom, netboot etc.
Kiedy padnie na netboot, komputer pobiera z dhcp adres i próbuje ściągnać mały pliczek po tftp z ustawionego komputera w sieci, który pozwala ci zaciągnąć całą resztę tj. jądro, initrfs/initramfs i uruchomić komputer

bleh coś nie tak z wykopem jest
@jestem_w_szoku: nie mam gpu, nie widzialem jeszcze biosa zarzadzanego przez siec... Gdybym tylko miał grafikę to nawet bym dupy nie zawracał... no, chyba ze zapytałbym co zainstalować do takiego serwera. Teraz pytam JAK?

BTW jak już tam siedzi mini linux to może ktoś ma jakiś patent jak z czymś takim zainstalować pożądne distro?
@pm_1982: narazie zostanę chyba przy OVM, jak narazie pasuje mi to że debian i podstawowe pakiety do zarzadzania dyskami, softwarowy raid itd. Przetestuje i będę wiedział czego chce.
@jestem_w_szoku: dostęp przez ssh mam, ale jak mówiłem jest tam bieda i wszystko trzeba kompilować, lata tego nie robiłem...
@pm_1982: @jestem_w_szoku: @fervi: nie wiem czy zainteresowani tematem czy nie ale póki co coś zrobiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wyjąłem z boksa wszystkie dyski, wziąłem stary hdd80gb wsadzilem do starego kompa i na nim zainstalowałem system (OpenMediaVault), potestowałem czy działa i przełożyłem dysk do boksa, i.... DZIAŁA ;]
Teraz się zastanawiam jak to zrobić na jednym z nowych dysków tak żeby obraz systemu był na
@jestem_w_szoku: wygląda na to że można robić partycje bo raida tworzy softwarowo. narazie zainstalowalem na tym starym dysku, teraz sie zastanawiam jak to wrzucic na nowy 2tb, tak zeby zrobil kopie na dwoch pozostalych a z miejsca niewykorzystanego zrobil raid5