Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo

Mam duże pytanie, ale nigdzie w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi, bo każdy kopiuje opisy słodów ze strzegomia z ich strony, a one są raczej słabe.

Czym się właściwie różnią słody karmelowe 30, 150, 300 i 600, oprócz barwy? Tak samo czekoladowy 400 i 1200. Dodatkowo jeszcze chciałbym zapytać o bursztynowy i melanoidynowy.
Da sie jakoś zastąpić słód brown przy użyciu tych słodów?
  • 5
@psychotron: Mogę spokojnie założyć, że każdy karmelowy 150 EBC to będzie "lekkie rodzynki, ciemny karmel, nie tak słodki" dla przykładu?

Dalej pozostaje pytanie o bursztynowy i melanoidynowy.
@Dine: Tu głównie chodzi o barwę. Masz dwa czekoladowe i możesz sobie wybrać, czy chcesz stouta, czy może kombinujesz z jakimś jasnym.
I pewnie doczytałeś, że w linku z piwo.org masz karmelowe w innej skali.
@Dine: w pewnym uproszczeniu można tak przyjąć. Oczywiście w zależności od slodowni mogą występować pewne różnice, ale nie będą jakieś wielkie. Najwięcej zależy od tego ile tych slodow sypniesz :-) Obczaj sobie na piwo.org w dziale pliki odpowedniki slodow.