W związku z rozpoczętym w niedzielę Tygodniem Wychowania bp Mendyk wygłosił w Radiu Maryja katechezę.
Bp Marek Mendyk, szef Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu, zaapelował o obecność krzyża we wszystkich salach w szkole.
- Nie ma wątpliwości, że powrót katechezy do szkół był opatrznościowym działaniem - stwierdził biskup.
Wskazał też na problemy. Jeden z nich to brak krzyża w klasach. - Najczęściej w szkołach wisi on jedynie w sali, gdzie odbywają się lekcje religii, a tak nie powinno być.
I smaczek na koniec - dlaczego prawica chce religii w szkole:
[Bp Mendyk] mówił również, że "gdyby katecheza była tylko w salach katechetycznych nie mielibyśmy takiej możliwości dotarcia do dużej grupy dzieci, młodzieży, a przez nich do rodziców".
Jeszcze statystyki: 51% Polaków jest za pozostawieniem lekcji religii w szkołach, 43% jest przeciw (dane z 2013 roku #). Odsetek chcących katechezy w szkole szybko spada, jeszcze w 2008 r. takie rozwiązanie popierało 72% ankietowanych.
Przypominam też o trwającej akcji zbierania podpisów w sprawie ustawy znoszącej finansowanie religii z budżetu. Formularze są do pobrania na dole zalinkowanej strony. Zachęcam do wydrukowania i wysłania!
Twoim zdaniem lekcje religii są specjalnie układane w środku zajęć po to, by utrudnić ludziom życie?
Przedmioty dodatkowe to raczej kwestia tego, jak szkoła stoi z pieniędzmi
@wystrza: Tego nie napisałem. Napisałem natomiast, że dopuszczam możliwość organizowania w szkole zajęć z przedmiotów dodatkowych (dowolnych), pod warunkiem, że byłyby prowadzone przed lub po obowiązkowych zajęciach i finansowane z kieszeni rodziców, nie państwa. Napisałem również, że tylko w takim trybie dopuszczam obecność religii w
Strach przed piekłem, poczucie winy, kłamstwa na temat procesu stworzenia świata...
bzdurami określiłem to
@wystrza: To nie są bzdury. Może akurat ty się nie zetknąłeś z niczym takim, ale są dzieci, które maja problemy z zaśnięciem, są pełne lęku, bo boja się piekła, przepraszają Jezuska za swoje straszne czyny, bo siostra na "lekcji" religii wytłumaczyła im kim jest ten pan wiszący na krzyżu powieszonym w centralnym punkcie sali lekcyjnej, itp.
@wystrza: Nie podlega. Kuratorium przeprowadza wizytacje (np. na matematyce), a KK... ma swoich księży-wizytatorów (mieszkają przy parafii, która jest siedzibą dekanatu) i to oni takie "lekcje" religii wizytują.
Po pierwsze w szkołach łamane jest prawo – nieobowiązkowa religia wpisywana jest do planu zajęć pomiędzy przedmiotami obowiązkowymi na etapi konstrukcji planu zajęć
@jacekKobr: Według mnie źle, że tak robią, ale jakie prawo łamią? Pytam serio, bo mógłbym się przejść do pani dyrektor mojej licbazy ( ͡°͜ʖ͡°)
@sermaciej: Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi o to:
Jeżeli uczeń nie korzysta w szkole z nauki religii lub etyki, szkoła ma obowiązek zapewnić temu uczniowi w czasie trwania lekcji religii lub etyki opiekę lub zajęcia wychowawcze.
Są szkoły, które robią okienka nie oferując nic w zamian (nawet świetlicy).
@niepoprawnyhumanista: muzyka i śpiew wnoszą więcej dobrego w łagodzenie obyczajów, wrażliwość człowieka i wyczucie czy odbiór różnorodnych sygnałów niż religia. Jest to dużo przydatniejszy przedmiot życiowo, bo potem jak trzeba zaśpiewać chociażby "Sto lat" to aż się przyjemnie tego słucha, nie mówiąc o tym, gdy stado baranów bez muzyki drze mordy do hymnu państwowego. Gdyby uważali na muzyce, to potrafili by go poprawnie intonować, odpowiednio zanucić linię melodyczną, czy chociaż
Religia nie wnosi nic? Uczy zabijać czy miłości bliźniego? wydaje mi się, że to drugie, tak więc coś dobrego do głowy młodego człowieka wnosi na pewno.
@niepoprawnyhumanista: to powiem Ci, że ta miłość bliźniego w wykonaniu Polaków jest gorsza od braku miłości do bliźniego w wykonaniu Niemców (obecnie żyjących) czy przedstawicieli innych zachodnioeuropejskich nacji (z pominięciem niezintegrowanych imigrantów, w tym Polaków).
@alkan: Niestety nawet będąc wierzący jestem przeciw religii w tym stanie, dlaczego? Bo ma tragiczny poziom. Granie w karty, oglądanie filmów i odrabianie lekcji z innych przedmiotów to norma (była przynajmniej ~8 lat temu (╥﹏╥) trochę to smutne ile czasu minęło). Z tego co słyszę do teraz nic się nie zmieniło. Wiele osób uważa pewnie tutaj lekcje religii za indoktrynacje, jak dla mnie to raczej kompromitacja.
źródło
I smaczek na koniec - dlaczego prawica chce religii w szkole:
Jeszcze statystyki: 51% Polaków jest za pozostawieniem lekcji religii w szkołach, 43% jest przeciw (dane z 2013 roku #). Odsetek chcących katechezy w szkole szybko spada, jeszcze w 2008 r. takie rozwiązanie popierało 72% ankietowanych.
Przypominam też o trwającej akcji zbierania podpisów w sprawie ustawy znoszącej finansowanie religii z budżetu. Formularze są do pobrania na dole zalinkowanej strony. Zachęcam do wydrukowania i wysłania!
#ateizm #bekazprawakow #neuropa
@wystrza: Oczywiście, że z ideologicznych. Zwłaszcza tam, gdzie dyrektorka obawia się publicznej opinii proboszcza na swój temat...
@wystrza: Tego nie napisałem. Napisałem natomiast, że dopuszczam możliwość organizowania w szkole zajęć z przedmiotów dodatkowych (dowolnych), pod warunkiem, że byłyby prowadzone przed lub po obowiązkowych zajęciach i finansowane z kieszeni rodziców, nie państwa. Napisałem również, że tylko w takim trybie dopuszczam obecność religii w
@wystrza: To nie są bzdury. Może akurat ty się nie zetknąłeś z niczym takim, ale są dzieci, które maja problemy z zaśnięciem, są pełne lęku, bo boja się piekła, przepraszają Jezuska za swoje straszne czyny, bo siostra na "lekcji" religii wytłumaczyła im kim jest ten pan wiszący na krzyżu powieszonym w centralnym punkcie sali lekcyjnej, itp.
Komentarz usunięty przez autora
@wystrza: No i co z tym zrobić skoro ona nie podlega ani dyrektorce, ani kuratorium?
@jacekKobr: Według mnie źle, że tak robią, ale jakie prawo łamią? Pytam serio, bo mógłbym się przejść do pani dyrektor mojej licbazy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sermaciej: https://men.gov.pl/ministerstwo/informacje/informacja-w-sprawie-zasad-organizowania-nauki-religii-i-etyki-w-roku-szkolnym-2014-2015.html
Chodzi o to:
Są szkoły, które robią okienka nie oferując nic w zamian (nawet świetlicy).
@niepoprawnyhumanista: to powiem Ci, że ta miłość bliźniego w wykonaniu Polaków jest gorsza od braku miłości do bliźniego w wykonaniu Niemców (obecnie żyjących) czy przedstawicieli innych zachodnioeuropejskich nacji (z pominięciem niezintegrowanych imigrantów, w tym Polaków).