Wpis z mikrobloga

#rolnictwo

Małe pytanie natury ogólnej- jakbym miał swoje maszyny to ile mogę mniej więcej z 1 ha na czysto zarobić ? powiedzmy ze klasa gruntu 3 . Wiem ze trzeba znać cenę zboża ale tak ,, na oko '' ? warto? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 17
@death070: bo ty zadajesz głupie pytanie... masz maszyny czyli masz gospodarstwo i pytasz sie czy na 1ha oplaca sie siac zboże... chcesz z tego żyć czy jak? jesteś rolnikiem? wiesz że dopłaty teraz będą tylko jeśli będziesz miał ubezpieczoną uprawe od co najmniej jednej kleski? bo ze zboża żyć sie da jak sie ma minimum 50ha...
@siodemkaxx: Odziedziczyłem kilka ha ale sie na tym nie znam. Ja chciałem tylko odpowiedzi na pytanie o dochodowość mniej więcej. Sam piszesz ze 7 ton z ha, razy 700 zł ( powiedzmy ) to prawie 5tyś. Pytanie ile mniej wiecej trzeba włożyć. Nie chce dac komus w dzierzawe, on wjedzie raz wiosną raz jesienią na pole, cały rok mu rośnie i nic nie robi, skosi sprzeda i sie smieje z głupka
@death070: gdzie ktoś płacze że sie nie opłaca? w tym roku to raczej płacza bo susza zniszczyła większość plonów... nie powiem ci ile dokladnie trzeba wlozyc bo sam mam sady a nie zboża, ale wiem że przy małym areale ze zboża sie nie da wyżyć