Wpis z mikrobloga

Podsumowanie dzisiejszej konferencji, dla tych którzy nie mogli być z nami.

Apple Watch
- nowe zaawansowane integracje appek/widgetów (więcej informacji będzie można skonfigurować na podstawowym ekranie)
- pojawi się facebookowy messenger
- nowa kolekcja pasków zobacz więcej

Moje odczucia: fajne paski, niewielkie usprawnienia do widgetów z zewnętrznych appek i to w sumie tyle. Nic ciekawego ;)

iPad
- nowy iPad -iPad Pro ekran 12.9’' (procesor A9X CPU, 1.8x szybszy niż w Air2, 4 głośniki, grubość 6.9mm) zobacz więcej
- nowy cover do iPada z klawiaturą - SmartKeyboard zobacz więcej
- nowy rysik - Apple Pencil - tylko dla iPad Pro zobacz więcej
- ciekawostka: na scenie niespodziewanie pojawił się przedstawiciel microsoftu, podobno z AW na ręce - koniec świata? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Adobe zapowiedziało Photoshop Mix - warte wspomnienia bo aplikacja prosta w obsłudze pozwala na dość skomplikowane poprawki zdjęć zobacz więcej

Moje odczucia: zamiast nowych maców z skylakami, dostaliśmy 12 calowego potwora z podobno konsolową wydajnością (i co #consolepeasants ;D). Jeżeli ktoś nie ma maca, a poszukuje czegoś pomiędzy tabletem a notebookiem to jest to dobre rozwiązanie. Wydaje mi się że przyjmie się również wśród posiadaczy starych modeli, bo to dobry czas na odświeżenie sprzętu.
Jeżeli chodzi o cover, to nie ma za bardzo o czym rozmawiać. Musiał być i kropka.
Rysik jest dość ciekawy bo wydaje się implementować ciekawe technologie ładnie upakowane - ja widzę spory rynek dla tego urządzonka pośród szeroko pojętej grupy artystów. Dla przeciętnego śmiertelnika kompletnie zbędne, jak ktoś sie podciera dolanami to może kupić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Apple TV
- nowy AppleTV. Całość ma być oparta na aplikacjach, sprzętem sterujemy z pilota posiadającego tylko kilka podstawowych klawiszy (w tym obsługę siri) oraz gładzik zobacz więcej
- oparty na nowym systemie tvOS
- posiada tylko kilka podstawowych wejść/wyjść

Moje odczucia: gdybym mieszkał w stanach już bym złożył preordera. SmartTV na sterydach, upakowane w ładnej puszce z dużym potencjałem. Osobiście mogę bez problemu wyobrazić sobie zastąpienie nim kablówki. W Polsce na razie tylko jako ciekawy bajer - trzeba poczekać aż poznamy dostępne aplikacje żeby powiedzieć coś więcej. System może zastąpić Nintendo #wii ( ͡ ͜ʖ ͡)

iPhone
- nowy iPhone - iPhone 6S oraz 6S Plus zobacz więcej
- dostępne kolory to srebny, złoty, space gray i rose gold
- dostępne wersje 16/64/128 GB ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
- nowe aluminium (super eko, używane w kosmosach)
- ekran 4.7'' oraz 5.5'' w wersji z plusem
- funkcja 3D Touch - w skrócie multi-touch z siłą nacisku (znaną z najnowszych modeli macbooków) zobacz więcej
- CPU A9 zobacz więcej
- szybsze LTE, WiFi
- Kamera 12MP zobacz więcej
- można kręcić filmy w 4K
- przednia kamera 5MP z funkcją ekranowego flasha o odcieniach regularnego flasha
- nowy dock, nowe casy skórzane i silikonowe zobacz więcej
- zdjęcia live (ruchome zdjęcia, coś ala skompresowane gify tworzone automatycznie przy robieniu zdjęcia)
- ceny nowych iPhonów mają być identyczne jak te obecne. Na razie szczegóły o cenach w Polsce nie są znane (ale można podejrzewać że ceny będą podobne lub identyczne jak obecnie)
- wprowadzają program upgrade'ów iphonów - biorąc smartfona na umowę/miesięczne opłaty w US, możesz co roku wymienić iPhone'a na nową wersję - w cenie jest również AppleCare+ zobacz więcej
- sprzęt dostępny w Ameryce 12-go, krajach istotnych 25-go, a krajach trzeciego świata (w tym w polsce) ma pojawić się do końca roku
- premierę iOS9 ogłoszono na 16-go
- zaprezentowano również nowe, niższe ceny za iCloud Drive - spadek cen prawie o połowę.

Moje odczucia: jak to wersje z S-ka, design niewiele się zmienił. Bebechy natomiast już sporo - bo dostajemy lepsze CPU, GPU, 3D Touch, nowe kamery (nawet 4k) w wytrzymalszej obudowie. Warto zainteresować się sprzętem, natomiast bez większych fajerwerków. Razem z iOS9 najlepszy (dobra androidowcy, jeden z najlepszych) telefon kiedykolwiek stworzony (no oczywiście oprócz noki 3310).

Podsumowanie:
Całość pozytywnie, ale bez większych zaskoczeń. Największym rozczarowaniem zdecydowanie było to czego nie było.. czyli brak nawet wzmianki o Siri w języku polsku. A jako że nie ma siri to nie usłyszeliśmy też nic o premierze AW w naszym kraju. Ja wciąż wierze, ale te pogłoski przechodzą już powoli do grona niespełnionych marzeń znając politykę dużych firm do mniejszych krajów. Osobiście ostrze więc zęby tylko na nowego iPhone'a, bo żadnej lokalnej rewolucji żeśmy się nie doczekali.

Polecam również poczytać komentarze w dyskusji live ( http://www.wykop.pl/wpis/14268389/zaczynamy-dyskusje-live-z-konferencji-apple-ʖ-zap/ ), która była bardzo gorąca - za co wam dziękuje mireczki. Podobno byliśmy w gorących z 1 plusem (a szkoda że tylko tyle). Zapraszam oczywiście również was do wyrażenia swoich odczuć w komentarzach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#apple #iphone #ios
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieczywowewiadrze: 3d touch to jest świetna technologia, tym 4k mnie zaskoczyli tylko - dlatego jestem przekonany do wymiany. Gdyby tego nie było.. to samo lepsze cpu, gpu jakoś by na mnie nie zrobiło wrażenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@adiqq:

Moje odczucia: zamiast nowych maców z skylakami, dostaliśmy 12 calowego potwora z podobno konsolową wydajnością (i co #consolepeasants ;D).

To nie konferencja Apple, nie ma wydajności konsol ani też nie jest to żaden potwór, no chyba, że porównuje się do starych playstation 1, ale to nie jest zbyt duże osiągnięcie.

Jeżeli ktoś nie ma maca, a poszukuje czegoś pomiędzy tabletem a notebookiem to jest to
  • Odpowiedz
@Pustulka: to pierwsze to był oczywiście żarcik.
a co do iPada Pro to ja widzę dużą grupę odbiorców tego urządzenia (uwierz mi że są tacy ludzie wiszący gdzieś między tabletem a notebookiem i jest to dla nich bardzo dobre rozwiązanie - wiadomo że w Wieśka na tym nie pograją, ale właśnie ta grupa takich doznań nie szuka) i wróżę mu sukces. Poza tym od tych urządzeń oczekuje się czegoś innego
  • Odpowiedz
Poza tym od tych urządzeń oczekuje się czegoś innego niż OSX więc byłoby to posunięcie zupełnie bez sensu.

@adiqq: To by było bardzo ciekawe posunięcie tablet o możliwościach Aira i to co pokazywali na filmie byłoby bardziej trafione, a przede wszystkim komfortowe i normalne, gdyż jak sam dobrze różnica pomiędzy tworzeniem czegoś na tablecie, a na PC jest duża.

Dziwi mnie też trochę, że Apple nie przeszło ze swoim iwatchem
  • Odpowiedz