Wpis z mikrobloga

@QBA__: Korwin niestety nie ma pojęcia o gospodarce. Kaczyński jest bardziej realistyczny, nie bredzi o wolnym rynku który wszystko załatwi, wie że trzeba chronić polskie firmy. Zresztą najlepsze jest to że chwali Chiny, które przez lata stosowały protekcjonistyczne praktyki, a nawet dzisiaj ich model to czysty Keynesizm, a nie żaden wolny rynek.
  • Odpowiedz
@Bsx88: No PiS to super alternatywa ( ͡° ͜ʖ ͡°) - oni wszystko chcą uregulować i upaństwowić i wydaje im się że to będzie działać. Taki nowy lepszy PRL. Chciałem Ci wkleić program PiSu, ale jakiś błąd wywala, byś sobie o ichniejszym socjalistycznym raju poczytał.
Ich problem to to że wierzą w ludzką uczciwość, wierzą że w tych ich państwowych fabrykach będą zatrudniani kompetentni kierownicy z
  • Odpowiedz
@QBA__: PiS jest po prostu zdroworozsądkowy, a nie populistyczny. Nawet jak mówią o 500 zł na dziecko, to musisz zdać sobie sprawę że w Polsce przypada 1,3 dziecka na kobietę, jeszcze parę lat to się utrzyma i będziemy mieli prawdziwą katastrofę demograficzną. Wolnorynkowe rozwiązania się nie sprawdzają, czego dowodzi Hongkong gdzie przypada 1,17 dziecka na kobietę.
  • Odpowiedz
@Bsx88: i co ma dać te 500 zł na dziecko - patola będzie mieć na alko, bo nikt kogo na dziecko obecnie nie stać nie będzie dla tych 500 zeta nagle zmieniał zdania, to raz. Dwa te pieniądze nie wezmą się z kosmosu.
Trzy przyczyną niskiej dzietności są..... zdziwisz się

Dawniej ludzie mieli dzieci po to żeby zabezpieczyć się na starość, dziś nie muszą, bo i tak ma być emerytura(której nasze
  • Odpowiedz
@QBA__: No właśnie o to chodzi, że Ty płacisz na socjal dla moich dzieci, ja mam niższe podatki, ulgi i dodatki, oraz poczucie że zostawiam coś po sobie, jakąś spuściznę, a potem ty dostajesz w zamian za to że wcześniej płaciłeś na moje dzieci, tak to działa.

Jakby nie było systemy emerytalnego, to ludzie tym bardziej nie mieliby dzieci, bo dzieci można źle wychować, mogą sobie wyjechać na drugi koniec
  • Odpowiedz
@WujekRada: W podlinkowanym tekście Petru wyraźnie rozróżnia, że należy przyjmować uchodźców, a nie nielegalnych imigrantów. Czyli nie tę dzicz na pontonach płynącą z Afryki, tylko Syryjczyków i to dopiero, kiedy będziemy mieli jakiś sensowny system przyjmowania ich, a nie tak od razu, bez zastrzeżeń i przygotowań. Jak dla mnie rozsądny głos w dyskusji.
  • Odpowiedz
masa siły roboczej i zastrzyk młodego pokolenia, które podreperuje nam demografię. Bądźmy realistyczni, w Polsce nie będzie mega zasiłków, więc pozostaną chętni do pracy młodzi ludzie, którzy będą pracować na emerytury.

@Majk_: Tak samo jak Czeczeni, których lepiej na ulicach się wystrzegać.
  • Odpowiedz
@lockers: Jak już rzucasz takim tekstem to może sprecyzuj o co chodzi, w jakich środowiskach, jakieś potwierdzenie swoich słów? Żeby było jasne nie jestem zwolennikiem pana Petru i jego tworu.
  • Odpowiedz
  • 0
@WujekRada: jest 800 000 chrześcijan w Syrii. Bierzmy ludzi z naszego kręgu kulturowego, nie chcę gett i rozbojów, chcę miłych ludzi którzy się zasymilują po jakimś czasie
  • Odpowiedz