Aktywne Wpisy
lormont 0
Gdzie w Polsce mieszkać, żeby nie było ryzyka powodziowego?
#powodz
#powodz
Nokimochishii +256
Wygląda to fatalnie. Przelewa się jak jak Niagara jakaś...
#powodz
#powodz
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
zaraz zaczniemy "Siddharthe" tego samego autora, po skonczonym "Demianie"; "Wilku Stepowym" oraz "Grze szklanych paciorkow" - cos wspanialego.
Pamietam jedynie, by Nietzshe zrobil mi cos podobnego wczesniej, jesli o niemieckiej literaturze mowa.
Literatura Piekna, przed wielkie "P"!
"Bo w spojrzeniu jego znowu dostrzegłem tę dziwną, iście zwierzęcą ponadczasowość,
tę niewyobrażalną wręcz odwieczność.
— Innym razem pomówimy jeszcze o tym — powiedział łagodnie. — Widzę, że
myślisz więcej, niż potrafisz powiedzieć. Jeśli jednak tak jest, to wiesz także, że nigdy
w pełni nie przeżyłeś wszystkiego, co pomyślałeś, a to niedobrze. Wartość posiada
bowiem tylko takie myślenie, które przeżywamy. A ty wiedziałeś, że twój „dozwolony
świat" był jedynie połową świata i usiłowałeś zakamuflować tę drugą połowę przed
samym sobą, tak, jak to robią księża i nauczyciele. To ci się nie uda! Nie udaje się
bowiem nikomu, z chwilą gdy zaczął już myśleć.
Głęboko mną to wstrząsnęło.
— Ależ — krzyknąłem niemal — istnieją też przecież rzeczy naprawdę wzbronione
i wstrętne, temu chyba nie zaprzeczysz! I takich rzeczy po prostu robić nie wolno,
zabroniono je robić i tyle i musimy z nich zrezygnować. Wiem przecież, że istnieją
morderstwa i najrozmaitsze inne występki, ale czyż dlatego tylko, że one istnieją,
mam ruszać w świat i sam stać się zbrodniarzem?
— Dziś się z tą sprawą nie uporamy — łagodził Maks. — Z pewnością nie
powinieneś nikogo zabijać, ani gwałcić i mordować dziewcząt, nie. Ale jeszcze nie
doszedłeś do punktu, z którego dostrzec można, co właściwie oznaczają pojęcia
„dozwolone" i „zabronione". Przeczułeś dopiero część prawdy. A reszta też do ciebie
dojdzie, wierz mi! Odczuwasz na przykład teraz w sobie, od roku już mniej więcej,
popęd silniejszy od wszystkich innych, a uważasz go za „zabroniony". Grecy zaś i wiele
innych narodów uczynili przeciwnie, uznając ów popęd za boga i cześć mu oddając
podczas wielkich uroczystości. A zatem to co „zabronione" nie jest wcale wieczne i
bywa zmienne. Obecnie przecież każdy człowiek może spać z kobietą, z chwilą kiedy
wraz z nią zgłosił się do księdza i kiedy ją poślubił. U innych narodów natomiast
sprawy te jeszcze dzisiaj przedstawiają się inaczej. Dlatego też każdy z nas musi sam
dla siebie dochodzić, co dozwolone, a co zabronione — dla niego zabronione. Można
nigdy nie uczynić nic zabronionego i być przy tym arcyłotrem. I odwrotnie także.
Właściwie to tylko kwestia wygody! Kto za wygodny, żeby sam myśleć i sam sobie być
sędzią, poddaje się po prostu zakazom takim, jakie istnieją, i łatwo mu żyć. Lecz inni
sami czują w sobie przykazania i dla nich zabronione są rzeczy, które każdy człowiek
honoru czyni codziennie, natomiast dozwolone są dla nich rzeczy na ogół potępiane.
Każdy musi odpowiadać za siebie. "
#literatura #fragment #cytat #hesse #hermanhesse #ksiazka #ksiazki