Przyjechały dziś do mnie prosto z Morza Celtyckiego. Opierdzieliłem z żoną w ciągu pół godziny.
Żeby zrobić sobie w domu potrzebujecie kilogram takowych małż. Oprócz tego potrzeba:
250ml dobrego białego wina
1 średnia cebula
zielona pietruszka,
cytryna,
sól, pieprz.
Kilogram omułek trzeba umyć, wyrzucić te, które się same nie zamykają (można popukać o zlew - jeśli nie zamyka się ze strachu, to znaczy, że nie żyje) i usunąć resztki wodorostów (tzw. brody). Następnie siekamy cebulkę, wrzucamy do garnka z łyżką masła. Solimy, pieprzymy i szklimy. Do tego wrzucamy nasze małże, zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko alkohol wyparuje, przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Przed podaniem dorzucamy posiekaną pietruszkę, i trochę soku z cytryny i ew. doprawiamy solą i pieprzem (białym!)
Żona była zbyt głodna, żeby zrobić im zdjęcie po ugotowaniu;) Pozostało mi trochę wywaru, który zredukowałem do 50ml. Zamrożę i użyję w razie potrzeby do stworzenia sosu śmietanowego z małży i pomarańczy, który idealnie pasuje do białych ryb.
@kaef: jedno z moich ulubionych dań. Proste jak cholera, ale imo nie ma na mule lepszego sposobu :] czasem dodaję trochę śmietanki na koniec do sosu. I lubię je jeść z frytkami :]
Przyjechały dziś do mnie prosto z Morza Celtyckiego. Opierdzieliłem z żoną w ciągu pół godziny.
Żeby zrobić sobie w domu potrzebujecie kilogram takowych małż. Oprócz tego potrzeba:
250ml dobrego białego wina
1 średnia cebula
zielona pietruszka,
cytryna,
sól, pieprz.
Kilogram omułek trzeba umyć, wyrzucić te, które się same nie zamykają (można popukać o zlew - jeśli nie zamyka się ze strachu, to znaczy, że nie żyje) i usunąć resztki wodorostów (tzw. brody). Następnie siekamy cebulkę, wrzucamy do garnka z łyżką masła. Solimy, pieprzymy i szklimy. Do tego wrzucamy nasze małże, zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko alkohol wyparuje, przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Przed podaniem dorzucamy posiekaną pietruszkę, i trochę soku z cytryny i ew. doprawiamy solą i pieprzem (białym!)
Żona była zbyt głodna, żeby zrobić im zdjęcie po ugotowaniu;) Pozostało mi trochę wywaru, który zredukowałem do 50ml. Zamrożę i użyję w razie potrzeby do stworzenia sosu śmietanowego z małży i pomarańczy, który idealnie pasuje do białych ryb.
źródło: comment_YLDnSvfGA290Ywl1SVobnxHQA47JdeOm.jpg
Pobierz