Wpis z mikrobloga

Dobra, po tym jak mi się po raz 124214721 wysypała usługa audio na W8.1 z powodu wypięcie głośników (xD), postanowiłem, że wracam na #linux, bo już mnie w-----a za długo ten Windows
Kiedyś na starym komputerze byłem zmuszony korzystać z linuxa, bo jeden rdzeń 2.1 litografia 2 kilometry i 1GB DDR1 - przy poobcinanym ubuntu z xfce dawało radę. Trochę sobie radzę w konsoli, ale trzylinijkowych komend nie napiszę - także możecie mi polecić dystrybucję, która:
jest w miarę przystępna dla średnio zaawansowanego użytkownika
jest lekka i najlepiej korzysta z ramdysku - albo z czym to się je (laptop here, 8GB RAM)
obsługuje SSHD - tudzież jak taką obsługę zainstalować
obsługuje najlepiej z miejsca karty wifi broadcom
bez 49021949012 zbędnych bajerów, które sobie zainstaluję w razie potrzeby

Jako środowisko graficzne dziewiczo spróbuję #gnome , bo spodobała mi się ta skórka pic rel (dzięki @InnyKtosek)
Archa sam nie dam rady postawić od zera, bo to nie mój poziom. A bridge-linux, którego miałem kiedyś na LiveUSB nie współpracował w żaden sposób z kartą wifi. Bodajże puppy linux i dsl to robił
Zależy mi też na łatwości w instalacji różnych rzeczy, czyli preferowałbym .deb

Coś jeszcze powinienem wiedzieć? Pokierujecie? Może ktoś już to robił...
Pozdrawiam
Przemysl - Dobra, po tym jak mi się po raz 124214721 wysypała usługa audio na W8.1 z ...

źródło: comment_AOiT54FOu0ey4VCO75eaXC2iFePiFrh7.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: Ale ikonkę można w jednej linii razem z innymi elementami umieścić ( ͡° ͜ʖ ͡°) A menu musi mieć osobną linię ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szach ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz