Wpis z mikrobloga

Co może być przyczyną tego, że mój laptop co chwilę "gubi" połączenie z Internetem? Objawia się to np. lagami w grach albo tym, że nie ładują się strony. Problem pojawia się szczególnie wieczorami i trwa od kilku do kilkudziesięciu sekund co kilka-kilkanaście minut. Przykładowo w pokoju obok mój brat prowadzi rozmowę przez Skype bez żadnych przerw czy zakłóceń, a mi co chwilę wszystko się zawiesza. W tym samym momencie na telefonie strony/aplikacje online działają bez zarzutu.

Windows 8.1, jeżeli to ma znaczenie. Nie dokonywałem ostatnio żadnych istotnych zmian w oprogramowaniu itd.

Czy to może być kwestia tego, że mam po prostu niezbyt szybki internet (ok. 3.2 mb download wg speedtest.net) i po prostu inne urządzenia "zżerają" większość prędkości?

#problem #pytanie #internet #pomocy
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ripp1337: Bardziej niż speedtest sprawdziłbym pingtest.net. Dalej, sprawdź czy masz aktualne stery do wi-fi. Ale zapewne masz gówniany router i ci zrywa, bo jest dużo zakłóceń na paśmie. Sprawdź co się stanie jak w ustawieniach przestawisz sygnał z 2,4GHZ na 5GHZ.
  • Odpowiedz
Sprawdź co się stanie jak w ustawieniach przestawisz sygnał z 2,4GHZ na 5GHZ.

@Nasu: Rozumiem, że chodzi ci o ustawienia routera? Jak mam to zrobić? Pewnie głupie pytanie, ale totalna ze mnie zielonka, jeżeli chodzi o IT.
  • Odpowiedz
@ripp1337: wchodzisz na 192.168.0.1, logujesz się (pewnie na domyślnym haśle do znalezienia w necie) i przestawiasz w ustawieniach wi-fi na 5GHz. Tyle. Chyba, że masz neta z Vectry, to się nie zalogujesz.
  • Odpowiedz
@ripp1337: Jak sobie spojrzalem na wyniki z Google to jest, aczkolwiek będzie go w dosyć ograniczonym zakresie. Ja zmienilbym jeszcze kanał sieci WI-FI i sprawdził też moc sygnału sieci ale zapomnialem jak nazywa się software pod Windowsa
  • Odpowiedz
@eyeti: @Nasu: Na razie muszę spytać - czemu nie mogę wejść dostać się do ustawień routera przez ten adres IP? Wpisuję go w pasku przeglądarki bez żadnych http, www i innych i pokazuje się tylko komunikat "strona internetowa jest niedostępna" : S Co robię źle?
  • Odpowiedz
@ripp1337: @eyeti: Jak mi zrywało połączenie (co ciekawe, gubiło chyba jeden pakiet, w takim BF4 to było nie zauważalne, tylko kwadrat disconnecta się pojawiał na sekundę bez żadnego laga, ale w grach typu PlanetSide 2 to od razu disconnect całkowity z serwera) to ustawiłem ręcznie IP i DNS. Potem jak mi zrywało na jednym urządzeniu (A mianowicie 3DSie), to przydzieliłem jeszcze ręcznie adresy IP. Teraz wszystko śmiga. To
  • Odpowiedz
@Nasu: Rozumiem, że chodzi o wartość "Broadcast(SSID)"? I tam wybrać najmocniejszy kanał? Mam listę rozwijaną z 14 opcjami (w tym autoselect) od 2412 MHz do 2472 MHz. Wybrałem największą wartość i elo. Nigdzie indziej nie znalazłem w ogóle niczego o częstotliwościach, więc zakładam, że to musi być to.
  • Odpowiedz