Wpis z mikrobloga

#pracbaza #chwalesie #irlandia #gastronomia

TL;DR


Jak wiadomo ludzie w gastronomii wypalają się bardzo szybko, dlatego trzeba ich odpowiednio motywować. Niestety zapomniał o tym mój pracodawca (czyt.: restauracja hotelowa), bo chociaż przez ostatnie cztery lata podniosłem sam sobie poprzeczkę wielokrotnie, prezentując nową jakość jako kucharz liniowy... to o podwyżce, czy awansie mogłem pomarzyć. Na przekór wszystkiemu, jak tylko ulepszałem coś po swojej stronie, to dostawałem więcej obowiązków i roboty. Przez rok prosiłem o podwyżkę. Przez ostatnie pół roku prosiłem i ostrzegałem, że jak nie dostanę więcej kasy, to będę musiał znaleźć inną robotę, bo budżet rodzinny się nie dopina. Szef kuchni na to, że nie i #!$%@?. Na CAŁY wrzesień wpisał w kalendarzu urlopowym "ZAJEBISTY #!$%@?, ZAKAZ URLOPOWANIA". Już zapowiedział mi, że będę robił przez około 20dni pod rząd, bo tyle roboty i że będę taki zarobiony, tyle kasy na konto wpłynie, bo nadgodziny i w ogóle.

Dziś dopiąłem szczegóły pracy w innej restauracji i zostałem zastępcą szefa kuchni. Mam dwa tygodnie wypowiedzenia, czyli nową pracę zacznę wraz z rozpoczęciem września. Jutro powiem o tym staremu szefowi i nie mogę się doczekać jego miny, jak sobie uświadomi, że nie będzie miał mu kto czarnuchować w tym zajebistym #!$%@? wrześniowym (podniosłem poprzeczkę tak wysoko, że tylko szef kuchni i jego zastępca byli w stanie mnie zmieniać w czasie dni wolnych, reszta kucharzy się nie nadawała). A i podstawowa pensja w takiej ilości srebrników, które zarobiłbym w nadchodzącym miesiącu robiąc po 60godz/tydzień bez dnia przerwy.
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaef: kurde... pracowałbym w gastro ale jako szef punktu gastronomicznego a nie kucharz, dla mnie do pomyślenia jest murzynowanie ludzi. Trochę zazdro. Może za kolejne 4 lata będziesz już szefem :D!
  • Odpowiedz
@kaef: powodzenie panie kolego, ja zrobiłem inaczej... zrezygnowałem z pracy w restauracji ze względu na dziwaczne nawyki ludzi obok i traktowanie - ciul z kasą, ciul że w cv mogło być długi staż w knajpie będącej na 5 miejscu w zeszłorocznym krajowym rankingu - przeszedłem do ścierwiska, ale z uśmiechniętym staffem :D
  • Odpowiedz