Aktywne Wpisy
Cosipi +732
szymski1 +51
Dowiedziałem się jak nazywa się taki dziwny fenomen którego ja i niektóre osoby czasami doświadczają podczas zasypiania. Głównie doświadcza się tego w dzieciństwie, ale u mnie również pojawia się teraz chociaż już nie tak często.
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
Prawdopodobnie u większości ludzi tego doświadczających, w tym u mnie, objawia się to specyficznym uczuciem występującym podczas gdy leżymy w łóżku w ciemności przez jakiś czas, a całość trwa tylko kilka sekund. Ciężko to komuś opisać, chodzi
#namrabcontent
#astronomia #astrofoto #astrofotografia #kosmos #ksiezyc #fotografia #mojezdjecie
Komentarz usunięty przez autora
@Adrastos: @AstroMat: @Migfirefox: @prykpryk: Obróbka jest prosta jak konstrukcja cepa:
1. rejestrujemy monochromatyczny obraz w filtrach czerwonym i niebieskim,
2. generujemy kanał zielony poprzez uśrednienie dwóch powyższych,
3. scalamy kanały do kolorowego obrazu
- półtora raza mniej danych do obróbki
- półtora raza mniej czasu potrzebnego na stworzenie fotki
- mniejsze ryzyko błędów w dopasowaniu kanałów
- powierzchnia Księżyca ma barwę brązowo-niebieską, uśrednienie dwóch kanałów daje praktycznie taki sam efekt.
@namrab: Właśnie to mnie zastanawiało, spodziewałem się pewnych strat przez brak "naturalnego" zielonego.
Dzięki za wyjaśnienie.
A i dzięki za tapetę.
@kalpaucjusz: Fotografuję w świetle widzialnym, używane przeze mnie filtry odpowiadają tym stosowanym przed matrycami zwykłych aparatów fotograficznych.
@orooo: Celestron C9.25