Wpis z mikrobloga

Księżyc na trzy dni przed nowiem. Fotka z godziny 4:45 nad ranem. Jasność Księżyca w takiej fazie to w przybliżeniu 0,5% jasności podczas pełni. Mała wysokość nad horyzontem również nie pomaga. Mimo wszystko jeszcze udało mi się wyciągnąć całkiem sporo detalu ;)

#namrabcontent

#astronomia #astrofoto #astrofotografia #kosmos #ksiezyc #fotografia #mojezdjecie
Pobierz namrab - Księżyc na trzy dni przed nowiem. Fotka z godziny 4:45 nad ranem. Jasność Ks...
źródło: comment_1Eb8mRmheOKzEPekWQJPrgofDcPPMCQ1.jpg
  • 22
@AstroMat: Podejrzewam, że robi zdjęcia kamerą monochromatyczną przez filtry kolorowe (RGB). W obróbce można wtedy wyciągnąc więcej kolorków niż człowiek widzi. Także człowiek słabo odróżnia kolory na ciemnych obrazach, cieniutki sierpik to jeden z nich.
@Raptor64: Na pewno będę, po prostu aktualnie nie mam możliwości wypadu w ciemniejszą miejscówkę do fotografii głębokiego nieba, a wszystkie planety mają niekorzystne położenie na niebie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Adrastos: @AstroMat: @Migfirefox: @prykpryk: Obróbka jest prosta jak konstrukcja cepa:
1. rejestrujemy monochromatyczny obraz w filtrach czerwonym i niebieskim,
2. generujemy kanał zielony poprzez uśrednienie dwóch powyższych,
3. scalamy kanały do kolorowego obrazu
Pobierz namrab - @Raptor64: Na pewno będę, po prostu aktualnie nie mam możliwości wypadu w ci...
źródło: comment_JKTQtVKEurR3f7bkTXNmwvJXvhMhyVu1.jpg
powierzchnia Księżyca ma barwę brązowo-niebieską, uśrednienie dwóch kanałów daje praktycznie taki sam efekt

@namrab: Właśnie to mnie zastanawiało, spodziewałem się pewnych strat przez brak "naturalnego" zielonego.
Dzięki za wyjaśnienie.
@namrab: Czyli przerabiasz światło o długości fal niewidzialnych dla człowieka na barwy które jesteśmy w stanie zobaczyć? Nie jestem fizykiem czy fotografem więc może to być pytanie bez sensu.