Wpis z mikrobloga

W czym najlepiej stworzyć GUI w Pythonie? Rozważam opcje PyQt, PySide i Tkinter. PyQt jest jednakowoż na licencji GPL co może chyba stwarzać problemy w przypadku komercyjnych projektów, PySide nie jest chyba aktywnie wspierany, a Tkinter to Tkinter, wszędzie polecają używać dwóch wcześniejszych z naciskiem na PyQt.

Być może w niedługim czasie dostane małe zlecenie na stworzenie apki pod Windowsa. Z tego co wiem na razie (sorry za nieprecyzyjny język) aplikacja miałaby łączyć się z serwerem, pobrać plik json, dać użytkownikowi możliwość prostej edycji jego pozycji, z powrotem przekonwertować do formatu json i wysłać na serwer. Jest to wykonalne dla kogoś kto jest dopiero adeptem sztuki programowania? No i czego do tego użyć? Myślę, że używając Tkinter dałoby się to zrobić, jednak kusi ten PyQt, bardziej przydatne się wydaje...

#naukaprogramowania #python
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pipcieo: Bo chyba nie obsługuje Pythona 3. Teoretycznie mogę pisać w 2.7 ale już robiąc coś i się ucząc chciałem się trzymać nowszych wersji. Złe rozumowanie?
  • Odpowiedz
@Ginden: Przeczytałem. Trochę zagmatwane, ale z tego co zrozumiałem, to ponieważ nie udostępniam bezpośrednio PyQt tylko tworzę referencje to niejako nie obowiązuje mnie licencja GPL. Z tym, że jeśli wymagane będzie, żeby apke dostarczyć jako plik wykonywalny to wtedy sytuacja się chyba zmienia, bo wszystkie biblioteki zostaną skompilowane z kodem.

Nie wiem czy nie zostać po prostu przy Tkinterze, aplikacja nie wydaje się jakaś mordercza, może wystarczy.
No ew. ten
  • Odpowiedz
@cruc: szacunek do open source, ale do ludzi już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) czyli mówisz, że powinienem się teraz do tego jednego projektu nauczyć c++ albo c# i wtedy będzie szacun do open source, bo jak zrobię to w Pythonie to będę podludziem. Nie ma to jak konstruktywna wypowiedz.
  • Odpowiedz