@beer_man: zrobiłeś? To trzymać chwilę jako element dekoracyjno-wypiekowy, a potem zjeść :D to ciasto wg mnie jest najlepsze jak się podsuszy stojąc kilka dni, ale co kto lubi :P pomaluj mu jajo lukrem czy tam czekoladą, buzię i co tam chcesz ;)
@beer_man: zrobiłeś czy że mój to zając? ;) jeśli to pierwsze, to trzymać chwilę jako element dekoracyjno-wypiekowy, a potem zjeść :D to ciasto wg mnie jest najlepsze jak się podsuszy stojąc kilka dni, ale co kto lubi :P pomaluj mu jajo lukrem czy tam czekoladą, buzię i co tam chcesz ;)
Składniki:
- 40 g miękkiego masła/margaryny (robię z masła);
- 40 g cukru;
- 1/2 paczki cukru wanilinowego;
- szczypta soli;
- 1 jajko;
- opcjonalnie 1 łyżka stołowa rumu;
- 40 g posiekanych orzechów laskowych;
- 40 g mąki kukurydzianej;
- 40 g mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Filozofii wielkiej w tym nie ma. Składniki dodajemy po kolei, po dodaniu każdego miksując całość do uzyskania dobrego połączenia składników.
Foremkę napełniamy do 1/3 wielkości pisanki. Pieczemy na dole piekarika w około 180 stopniach C, ok. 35 min- sprawdzamy na suchy patyczek.
Proporcje na foremkę o pojemności 0,5l.
#gzw #pieczzwykopem #wypieki
Ciekawe kiedy się jakiś baranek odezwie :P
ide nyny
smacznych zajecy/baranow
branoc :) jutro mazurki, ach!