Aktywne Wpisy

Beeercik +67
źródło: temp_file3607000356565889521
Pobierz
moze nie zdajecie sobie sprawy z tego ale mam pytanie
jak coś czytacie np ten wpis to macie lektora w glowie ktory wam to musi w myslach przeczytac na glos? czy czytacie bezglosnie, bezlektorowo? ja jestem z grupy tych ktorym „ktos” (ja) czyta tekst w glowie i kiedys dowiedzialem sie, zaskakujaco, ze w c--j osob tak nie ma xD
#ciekawostki #niebieskiepaski #rozowepaski
jak coś czytacie np ten wpis to macie lektora w glowie ktory wam to musi w myslach przeczytac na glos? czy czytacie bezglosnie, bezlektorowo? ja jestem z grupy tych ktorym „ktos” (ja) czyta tekst w glowie i kiedys dowiedzialem sie, zaskakujaco, ze w c--j osob tak nie ma xD
#ciekawostki #niebieskiepaski #rozowepaski
jak czytasz mordo
- lektor, slysze swoj glos w glowie jak czytam 65.6% (40)
- nie mam lektora 34.4% (21)

Mam sobie taki skrypcik, który napisałem. Teraz chciałbym go przerobić tak, aby chodził sobie cały czas w tle i nie zawracał d--y. Obecnie robię tak, że uruchamiam skrypt, robię ctrl+z, potem pisze 'bg', a jak chce się wylogować z sesji ssh do daje 'disown'. Problem polega na tym, że wydaje mi się to rozwiązaniem mało eleganckim, a poza tym nawet nie wiem, czy on chodzi dalej i nie mam nad nim żadnej kontroli.
Chciałbym żeby to działało tak:
piszę: ./tempcontrol.py --run skrypt się uruchamia, ustawia sobie konfigurację i chodzi w tle
piszę: ./tempcontrol.py --read program informuje mnie co tam się w środku dzieje
piszę: ./tempcontrol.py --stop skrypt się zatrzymuje i przywraca poprzednią konfigurację
Jak to wszystko zorganizować? Czy 'daemon' jest słowem-kluczem, którego szukam?
Zasadniczo jest to skrypt do monitorowania temperatury procesora i odpowiedniego sterowania wiatrakiem. W sumie zawołam też #rapsberrypi bo to platforma, na której hula skrypcik.
Przy okazji: czy dobrze rozumuję myśląc, że jeden średnik daje się, kiedy argumentem z konsoli jest jeden znak, a dwa kiedy całe słowo? Przykładowo: -v --verbose?
edit:
http://linux.die.net/man/1/screen
@Mamobija: myślnik, nie spację, ale odpowiedź brzmi: nie
Przykładowo -verbose jest prawidłowe i oznacza -v erbose, co byłoby odpowiednikiem --v=erbose ( ͡º ͜ʖ͡º)
http://wiki.openwrt.org/doc/techref/initscripts