Wpis z mikrobloga

Mirki, jak ma się sprawa z ubezpieczeniem oc po zakupie samochodu? Po zmianie przepisów, jako kupujący jestem nadal zobowiązany do wypowiedzenia obecnej umowy/poinformowania ubezpieczyciela o kontynuowaniu polisy zbywcy? Czy jeśli pojazd ubezpieczony jest do grudnia tego roku muszę podejmować jakieś kroki przed tą datą? Jeśli nie, to czy ubezpieczyciel może przekalkulować składkę i kazać mi dopłacić (sprzedający miał duże zniżki - ja zaś zwyżki). Oraz czy posiadając polisę zbywcy mam obowiązek jeździć z umową kupna-sprzedaży pojazdu?

#oc #ubezpieczenia #pytanie
  • 12
@turqus: Jesteś zobowiązany do poinformowania ubezpieczyciela o ewentualnych krokach. Jeśli chcesz korzystać, to wyliczają Ci należną składkę zgodną z Twoimi zniżkami/zwyżkami. Tak, masz obowiązek posiadać umowę przy sobie ( a na pewno dużo Ci to ułatwi w razie 'w'.
@turqus: nie jesteś zobowiązany do wypowiadania polisy. zależy co ustaliłeś ze sprzedającym. może Ci zrobić taki psikus, że umowe sam wypowie i poczeka sobie na zwrot składki, jemu potrzebna do tego jest tylko umowa kupna sprzedaży. ubezpieczyciel może zrobić rekalkulacje, po za tym jesteś zobowiązany do poinformowania ubezpieczyciela, że zmienił sie właściciel.
@turqus: W PZU nie masz obowiązku rekalkulacji składki, idź do agenta PZU i poproś o przepisanie polisy na Ciebie, Niech też sprawdzi czy została ona opłacona w całości. Jeżeli tak to nic nie dopłacisz i będziesz sie cieszył ubezpieczeniem do końca trwania polisy. Tylko pilnuj się z końcem umowy ponieważ ona automatycznie się nie wznowi i przyjdzie Ci kara z UFG jak będziesz miał przerwę w ubezpieczeniu.
@Neneszo: masz w pełni racje, miałem na myśli ac, oc może wypowiedzieć tylko ten co kupił pojazd bo on jest stroną umowyw chwili sprzedaży auta. natomiast przystaje przy tym, że trzeba poinformować ubezpieczyciela bo jeżeli ubezpieczenie było na raty, to na Tobie spoczywa obowiązek zapłaty reszty po kupnie auta, bo sprzedający wyprze się umową sprzedaży auta, więc tak czy siak nie warto siedzieć cicho.