Wpis z mikrobloga

taki oto wpis jest w gorących
Mirki, ja wiem, że to ciężki temat, ale autor @Stachan najpierw zadaje pytanie, a potem usuwa wszystkie komentarze które nie są zgodne z jego wąskim postrzeganiem świata, który przecież jest czarno-biały xD #wykopseriousbusiness
usunął wszystkie moje kulturalne i rzeczowe komentarze i dodał mnie na czarną listę argumentując to wszystko, że nie mogę się wypowiadać, bo jestem "zielonką"
c--j, że a wykopie siedzę tak naprawdę od samego jego początku, nie o tym chcę powiedzieć
wpis ten jest tylko dla tych, którzy potrafią patrzeć na historię z rożnych perspektyw
chciałam powiedzieć, że mój dziadek był w UPA
i spokojnie patrzę w lustro choć według niektórych powinnam płonąć ze wstydu
bo wiecie jak było naprawdę?
naprawdę było tak, że jak w tamtych czasach było się Ukraińcem i mieszkało w rejonach gdzie działało UPA miało się jeden wybór: albo idziesz z nami walczyć o niepodległość albo zrobimy z tobą i twoją rodziną to co robimy z Polakami
mój dziadek mimo wszystko nie chciał się do nich przyłączyć
to mu w środku nocy podpalili chałupę i zabudowania, nic nie zostało
ktoś tam z rodziny spłonął żywcem, reszta się uratowała, to dziadek już przystąpił, żeby ratować siebie i resztę rodziny
nie wiem, czy zabijał Polaków. nigdy o tym nie opowiadał.
pewnie tak, bo wiem, że w końcu wysiadł psychicznie i zdezerterował z UPA, to znaleźli resztę rodziny i ją zaszlachtowali
i kim jesteśmy żeby ludzi takich jak on oceniać? łatwo się patrzy z perspektywy pokoju, bezpieczeństwa i pełnego brzucha
nie usprawiedliwiam absolutnie mordów i tortur, ale chcę podkreślić, że winne było dowództwo i nacjonalistyczni fanatycy, a jak to zwykle bywa w wojnach, zwykli szarzy żołnierze tak naprawdę dali by wszystko żeby to piekło się skończyło
#upa #ukraina #wolyn #nacjonalizm #iiwojnaswiatowa #historia
kolonoskopia - taki oto wpis jest w gorących
Mirki, ja wiem, że to ciężki temat, ale...

źródło: comment_Yddgg8SgdGxESIjHSjbkOmcGvGKMig6l.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Detharon: ja absolutnie nie jestem dumna, nie wiem jak taki mogłeś wniosek wyciągnąć... przecież to co tam się działo to była tragedia i masakra i mam nadzieje ze niby się nie powtorzy
napisałam, że się nie wstydzę, to różnica. i ze że niektórzy nie mieli wyboru, gdyby nie środki przymusu UPA nie miałoby tylu "zwolennikow"
ale wszystkie moje komentarze były usuwane przez tego fanatyka jedynej słusznej prawdy
  • Odpowiedz
  • 0
@Lengyel: Twoje pytanie uswiadomilo mi jeszcze coś... jaki to był sztuczny konflikt to mordowanie Polaków przez UPA
bo na przykładzie mojego dziadka, niby Ukrainiec z UPA a po wojnie poślubił Polke z sąsiedniej wsi
i większość jego sąsiadów to tez małżeństwa Polsko-Ukrainskie
  • Odpowiedz
  • 0
@maniac777: właśnie odpowiedziałam wyżej... nigdy się nad tym nie zastanawiałam teraz mnie też to dziwi :o dziadkowie juz nie żyją nie zapytam, ale tak jak napisałam sąsiedzi , tez powiązani z UPA tez często zakładali potem normalnie rodziny z Polakami
  • Odpowiedz
@kolonoskopia: w każdym kraju uczy się historii w taki sposób, aby wyjść na tego dobrego, czy u nas w szkołach uczą o Jedwabnem? Albo o Saharyniu? Nie, rzadko kiedy wspomina się o akcji Wisła
  • Odpowiedz
  • 0
@Lengyel: moi dziadkowie to małżeństwo powojenne. ale im dłużej o tym myślę to bardziej głupieje, bo chyba cała wioska moich dziadków to byli wysiedlency z Akcji Wisła czyli jakiś związek z UPA każdy musiał mieć. a większość ochajtala się potem z Polkami/Polakami. to chyba świadczy tylko o tym, że oni naprawdę mieli te sprawy nacjonalistyczne w dupie i jedni i drudzy zabijali się bo była wojna i bo im kazali
  • Odpowiedz
@Staruch: A propos wybiórczego traktowania historii chciałam kiedyś o tym napisać, ale by mnie na wykopie zjedli. Pochodzę z Zamojszczyzny, gdzie Niemcy wysiedlali całe wioski Polaków. I potem do niektórych takich wiosek ściągali ludzi z innych krajów, w przypadku mojej najbliższej okolicy wioskę zapełnili chłopskimi rodzinami z Bałkanów. Nie Niemcami, tylko też Bogu ducha winnymi chłopami z terenów okupowanych. AK się wkurzyło, że jak to Polaków wywieźli i jakiś innych
  • Odpowiedz