Aktywne Wpisy

thorgoth +283
Dziś można powiedzieć że rozwiązano jedną z polskich zagadek kryminalnych typu cold case, dokonało tego warszawskie Archiwum X. Chodzi o sprawe Anny Krupy i Marty Szczytowskiej, było o tym kilka podcastów, artykułów oraz odcinek 997.
W niedzielę 6 sierpnia 2000 r. dziewczęta – wówczas 17-letnie – były z rodzicami na działce w Białobrzegach niedaleko stolicy. W tym samym dniu w Radzyminie odbywał się odpust. Na prośbę dziewcząt ojciec jednej z nich podrzucił je
W niedzielę 6 sierpnia 2000 r. dziewczęta – wówczas 17-letnie – były z rodzicami na działce w Białobrzegach niedaleko stolicy. W tym samym dniu w Radzyminie odbywał się odpust. Na prośbę dziewcząt ojciec jednej z nich podrzucił je
źródło: drh4lf2y4mi81
Pobierz

atteint +55
dzisiejsza kolacja.
źródło: 1000000082
Pobierz

Mirki, ja wiem, że to ciężki temat, ale autor @Stachan najpierw zadaje pytanie, a potem usuwa wszystkie komentarze które nie są zgodne z jego wąskim postrzeganiem świata, który przecież jest czarno-biały xD #wykopseriousbusiness
usunął wszystkie moje kulturalne i rzeczowe komentarze i dodał mnie na czarną listę argumentując to wszystko, że nie mogę się wypowiadać, bo jestem "zielonką"
c--j, że a wykopie siedzę tak naprawdę od samego jego początku, nie o tym chcę powiedzieć
wpis ten jest tylko dla tych, którzy potrafią patrzeć na historię z rożnych perspektyw
chciałam powiedzieć, że mój dziadek był w UPA
i spokojnie patrzę w lustro choć według niektórych powinnam płonąć ze wstydu
bo wiecie jak było naprawdę?
naprawdę było tak, że jak w tamtych czasach było się Ukraińcem i mieszkało w rejonach gdzie działało UPA miało się jeden wybór: albo idziesz z nami walczyć o niepodległość albo zrobimy z tobą i twoją rodziną to co robimy z Polakami
mój dziadek mimo wszystko nie chciał się do nich przyłączyć
to mu w środku nocy podpalili chałupę i zabudowania, nic nie zostało
ktoś tam z rodziny spłonął żywcem, reszta się uratowała, to dziadek już przystąpił, żeby ratować siebie i resztę rodziny
nie wiem, czy zabijał Polaków. nigdy o tym nie opowiadał.
pewnie tak, bo wiem, że w końcu wysiadł psychicznie i zdezerterował z UPA, to znaleźli resztę rodziny i ją zaszlachtowali
i kim jesteśmy żeby ludzi takich jak on oceniać? łatwo się patrzy z perspektywy pokoju, bezpieczeństwa i pełnego brzucha
nie usprawiedliwiam absolutnie mordów i tortur, ale chcę podkreślić, że winne było dowództwo i nacjonalistyczni fanatycy, a jak to zwykle bywa w wojnach, zwykli szarzy żołnierze tak naprawdę dali by wszystko żeby to piekło się skończyło
#upa #ukraina #wolyn #nacjonalizm #iiwojnaswiatowa #historia
źródło: comment_Yddgg8SgdGxESIjHSjbkOmcGvGKMig6l.jpg
Pobierz@kolonoskopia: typowa argumentacja kogoś kto nie ma normalnych argumentów xD
btw podobną historię słyszałam od mojej rodziny, jak się było Ukraińcem to się było w UPA, czy się miało na to ochotę, czy nie...
straszne czasy :/
napisałam, że się nie wstydzę, to różnica. i ze że niektórzy nie mieli wyboru, gdyby nie środki przymusu UPA nie miałoby tylu "zwolennikow"
ale wszystkie moje komentarze były usuwane przez tego fanatyka jedynej słusznej prawdy
bo na przykładzie mojego dziadka, niby Ukrainiec z UPA a po wojnie poślubił Polke z sąsiedniej wsi
i większość jego sąsiadów to tez małżeństwa Polsko-Ukrainskie